Relikwietjes van Hildegard van Bingen – bevat gluten

Filosofie en geloof gingen in de Middeleeuwen hand in hand. Hildegard van Bingen (1098-1179) werd als Duitse Benedictijnse abdis gerespecteerd en adviseerde o.a. Bernard van Clairvaux en keizer Frederik Barbarossa. We hebben haar gedachtegoed bestudeerd in een filosofiecursus bij Rubico. Zo ontdekten we dat zij  kennis had genomen van Griekse filosofie. Maar in die tijd mocht je dit, zeker als vrouw, niet duidelijk kenbaar maken. Door haar visioenen kon ze haar wijsheid waarschijnlijk gelegitimeerd aan haar tijdgenoten aanbieden. Ze componeerde prachtige muziek en schreef boeken over o.a. de natuur en geneeskunst en gaf ook nog voedingsadviezen.
Spelt en specerijen waren volgens Hildegard van Bingen heilzaam. Je zou haar de eerste diëtiste kunnen noemen. Haar relieken werden in 1642  overgebracht naar de parochiekerk in Eibingen waar zich nog meer relieken bevinden van andere heiligen. Nu nog bezoekt men deze plaats als bedevaartsoord. Hierdoor geïnspireerd heb ik deze wat oneerbiedige relikwietjes bedacht.

kruidige relikwietjes

kruidige relikwietjes van Hildegard van Bingen

Wat heb je nodig voor een bakplaat vol relikwietjes?

300 gram volkorenspeltmeel
100 gram speltbloem
4 gram bakpoeder
1 gram zout
175 gram roomboter in blokjes
150 gram bruine basterdsuiker
50 gram honing
1 ei
1 theelepel kaneel
1/2 theelepel nootmuskaat
1/2 theelepel kruidnagelpoeder

De bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius als je de koekvormpjes gaat maken. Het kost even tijd maar dan heb je ook iets bijzonders.
Zeef het meel, de bloem en het bakpoeder samen.
Meng alle ingrediënten daarna snel door elkaar. Vorm er een bol van. Rol met een deegrol het deeg tot een dikte van ongeveer 5 mm en steek hier rondjes uit.
Maak van de restjes deeg botjes als volgt:
Maak ronde staafjes van het deeg die iets kleiner zijn dan de koekrondjes. Snij de uiteinden eerst recht af en dan de uiteinden dwars iets insnijden.
Vorm er echte botjes van door de uiteinden iets te spreiden en op te bollen. Leg de botjes op de deegrondjes.
Bak de relikwietjes in ongeveer 10 minuten bij 175 graden Celsius tot ze licht goudbruin zijn.

Bij deze koekjes past natuurlijk een kruidenthee van citroenverbena of citroenmelisse.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s