Pruimentaart van glutenvrij zoet korstdeeg

Het is pruimentijd en nu kun je een zoet korstdeeg maken voor een verse pruimentaart zonder gluten en met veel smaak.
Dit deeg is snel klaar maar moet een paar uurtjes koelen en rusten voor de bereiding. Je kunt het  ook ’s avonds maken en afgedekt in de koelkast bewaren tot de volgende dag.
Gebruik niet te rijpe, stevige pruimen, bijvoorbeeld reine claude d’altan.
In het het deeg heb ik ook citroenschil verwerkt voor een lekkere smaakRasp hiervoor alleen het schoongeboende  buitenste gele deel van de citroen of gebruik citroensuiker.
Dit recept bevat uitsluitend poedersuiker als zoetmiddel. Dit geeft een fijne structuur aan het deeg en de fijne zoetheid verdeelt zich goed over de pruimenvulling. De garnering met poedersuiker vlak voor het opdienen geeft de taart een mooie witte sluier.

pruimentaart

glutenvrije pruimentaart

Wat heb je nodig voor de pruimentaart?                                                 
75 gram glutenvrij boekweitmeel
50 gram glutenvrij rijstemeel
75 gram amandelmeel
100 gram koude plantaardige margarine
50 gram poedersuiker, gezeefd
1/2 ei
mespunt zout
geraspte citroenschil van 1/4 citroen of 1 eetlepel citroensuiker

1/2 ei om het deeg te bestrijken

De bereiding

Zeef en meng de meelsoorten door elkaar.
Snij de koude margarine in blokjes en voeg die toe aan het meel, samen met de poedersuiker, ei, zout en citroenschil. Meng dit snel tot een samenhangend deeg, niet doorkneden. Laat het dan minimaal een uur koelen en rusten tot gebruik. Neem het deeg 10 minuten voor het uitrollen uit de koeling.

Pruimenvulling:
450 gram ontpitte pruimen in kwarten
1/2 eetlepel citroensap
gezeefde poedersuiker
1 lepel amandelmeel

Bereiding:

Was de pruimen en verdeel ze in vieren en besprenkel ze met een beetje citroensap tegen verkleuring.
Rol het deeg uit met een deegrol op een met rijstemeel bestrooid oppervlak tot een dikte van 3 mm. Draai het deeg steeds even om met een breed pannenkoekmes en gebruik hierbij ook steeds een beetje rijstemeel om plakken te voorkomen.
Verwarm de oven nu op 160 graden Celsius voor.
Neem een springvorm van 22 cm. doorsnede, vet deze goed in met margarine en plaats het deeg erin. Maak een rechte rand ter dikte van de pruimen.
Prik gaatjes in het deeg  met een vork en bestrooi de bodem daarna met een lepel amandelmeel.
Maak van het resterende deeg kleine balletjes ter grootte van een rozijn, dit is voor de garnering.
Plaats de pruimenkwarten strak naast elkaar in de deegvorm met de schillen naar beneden en bestrooi ze ruim met poedersuiker. Verdeel dan de deegballetjes over de pruimen. Bestrijk de deegrand en de deegballetjes met wat ei voor een mooie bruine kleur.
Bak de pruimentaart in ongeveer 30 minuten gaar, de laatste 10 minuten doe je er aluminiumfolie over om te voorkomen dat het deeg te bruin kleurt.
Laat de taart afkoelen op een rooster, de onderrand van de springvorm kun je er rustig onder laten zitten.

Vlak voor het opdienen bestuif je de taart nog even met gezeefde poedersuiker.
Geniet ervan!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s