Voici Simone de Beauvoir – bevat gluten

Een recept voor dubbelzinnige existentiële patisserie
(te maken samen met je vriend of vriendin, de Ander; als je getrouwd bent moet je eerst scheiden)

Op de dag dat jullie Simone willen gaan maken, ga je allereerst de strijd aan wie de ingrediënten gaat kopen. Daarna discussieer je uitvoerig over wie alles gaat klaarzetten en ga je het gevecht aan wie na afloop de afwas doet.
Ieder maakt de helft van het recept. Dit wordt naderhand samen gebakken tot het geheel van dubbelzinnige koek.
Patisserie bereiden is het slaafs opvolgen van een recept wat door een meesterkok, de Ander, is opgesteld. Het is authentieker om er zelf van alles aan te veranderen. Hiervoor hebben jullie dan ook alle vrijheid.

patisserie Simone

patisserie Simone

Ingrediënten voor Simone:

200 gram fijn volkorentarwemeel
200 gram bloem
4 gram gezeefde bakpoeder
170 gram lichtbruine basterdsuiker
50 gram honing
zout
1 ei
200 gram margarine in stukjes
2 eetlepels geraspte mandarijnenschil
voor de Ander : nog 28 gram gezeefde cacaopoeder erbij

Bereiding van Simone:
Doe alle onderdelen van Simone in een grote kom en kneed om beurten tot een samenhangend deeg.
Deel het nu in tweeën en ieder bewerkt verder zijn eigen Simonedeeg. De Een laat Simone lekker even rusten en de Ander doet er nog het cacaopoeder bij om zich te onderscheiden.
Snij Simone met een mes in kleine stukjes en maak er dan bijvoorbeeld bolletjes van, een sigaretvorm kan ook.
Plak de delen van Simone van de Een samen met die van de Ander tot dubbelzinnige patisserie.
Men bakt Simone gaar en bruin in 10-15 minuten (afhankelijk van hoe dik ze is) bij 175 graden Celsius in een voorverwarmde oven.

Na het bakken kan men Simone naar believen overgieten met heet glazuur.

Het bereiden van Simone zal mensen helpen hun bestaan betekenis te geven en hun relatie te weerspiegelen.
Deze relatie kan worden ontmaskerd als een van de volgende figuren:
De ondermens heeft vrees om zich in te zetten en zal liever kant-en-klaar koekjes kopen.

De serieuze mens is bang dat Simone zal mislukken en dat hij er dik van wordt als hij haar zal opeten. Hij vindt het bakproces doelloos, tijdrovend en onhygiënisch.

De nihilist wil niet meer meebakken. Hij is teleurgesteld want in het verleden heeft deze mens al vaker gebakken met een Ander en het mislukte steeds.

De avonturier werpt zich vol vuur in de onderneming maar hij houdt geen rekening met de Ander. Hij gaat voordat Simone uit de oven komt al door naar een volgend avontuur.

De gepassioneerde mens is door zijn eigenzinnigheid niet bereid om mee te werken. Hij wil Simone wel met overgave opeten.

De estheet legt zijn hele existentie in het bakproces en ervaart het als opperste creativiteit. Hij laat vaste patronen los en Simone wordt een uniek kunstwerk.

Simone is lekker tijdens het kettingroken met een glaasje koude wodka of whisky erbij.

 

 
Naar het essay “Pleidooi voor een moraal der dubbelzinnigheid” van Simone de Beauvoir, 1970
Advertenties

3 gedachten over “Voici Simone de Beauvoir – bevat gluten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s