Frisse glutenvrije tarte tatin

Tarte tatin is een mooie Franse naam voor een omgekeerde appeltaart.
Nu de appels vers te koop zijn of misschien in je tuin van de boom dreigen te vallen, kun je deze taart eens proberen te maken.
Ik heb voor een glutenvrij biscuitdeeg gekozen. Dit is een lekker fris en luchtig deegsoort waarin gluten geen vereiste is. Er komt geen boter aan te pas dus het is niet vet.
De appels worden onder in de bakvorm gebakken. Nu eens niet met karamel (zeer zoet en gevaarlijk bij het omkeren) maar met jam bestreken voor een mooi glanzend effect.
Door deze appels en de jam blijft de taart lekker mals wat bij een glutenvrij biscuitdeeg van belang is.
Bak de taart in een taps toelopende ronde ovenschaal zodat het omkeren makkelijk gaat. Neem geen springvorm hiervoor want daaruit loopt het sap en het deeg weg.
Een keukenmachine of een mixer met wat geduld hierbij is gemakkelijk om de eieren in dit deeg te kloppen.

frisse glutenvrije tarte tatin met citroen

frisse glutenvrije tarte tatin met citroen

Wat heb je nodig aan ingrediënten?
4 appels
40 gram suiker
gemalen anijs of kaneel
plantenmargarine om in te vetten
Biscuitdeeg:
3 eieren
120 gram suiker
geraspte schil van 1 citroen
40 gram glutenvrij volkoren rijstemeel
40 gram amandelmeel
55 gram glutenvrij boekweitmeel
4 gram bakpoeder
mespunt zout
 garnering:
3 eetlepels sinaasappeljam

De bereiding:

Schil de appels en snij ze in 8 partjes. Verdeel de 40 gram suiker en wat gemalen anijs of kaneel erover.
Vet een vuurvaste (glazen) ovenschaal goed in met plantaardige margarine en leg de appels hierin.
Verwarm de oven op 175 graden Celsius.
Breek de eieren en klop ze dik en schuimig met de suiker op een hoge snelheid van mixer of keukenmachine. De eiermassa moet zo dik worden dat het als een lint van een lepel loopt.
Zeef de glutenvrije meelsoorten samen met het bakpoeder en zout en houd dit nog even apart.
Voeg de citroenschil toe aan de eieren en klop dit door.
Spatel daarna in 3 gedeeltes het meel-bakpoedermengsel luchtig door het ei tot het goed verdeeld is.
Giet het beslag over de appels en bak de taart in 25 minuten bruin en gaar. Na 10 minuten bakken de oven voorzichtig openen en aluminiumfolie over het al gebruinde gebak doen om verbranden te voorkomen.
Gebruik voor alle volgende handelingen ovenwanten: Haal de taart uit de oven en laat even afkoelen. Maak dan de taartvorm los van de zijkanten en leg een platte schaal op de vorm. Houd alles stevig vast en keer de taart in een keer om.
Roer voor de afwerking de sinaasappeljam los met een halve eetlepel heet water en bestrijk hiermee de tarte tatin.

Lekker als dessert en bij de koffie of met citroenthee.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s