10 kleine glutenvrije zonnepittenbroodjes

10 muffinbroodjes zonder gluten maar met pitjes en nootjes

Het is lekker om een sneetje brood af te wisselen met een broodje. Bij een broodje heb je in verhouding ook meer krokante korst en daar heb je wel behoefte aan  bij een glutenvrij dieet.
Daarom nu een recept voor heel smakelijke glutenvrije broodjes met o.a. pitjes en zaadjes erop. Kijk voor algemene tips voor glutenvrij broodbakken nog eens naar de stoomcursus in mijn blog.
In dit recept kun je boekweitvlokken vervangen door andere glutenvrije vlokken of boekweitmeel.
Alle meelsoorten zijn glutenvrij van bijvoorbeeld het merk Johannesmolen of Doves Farm.

kleine pittenbroodjes

kleine pittenbroodjes

Wat heb je nodig voor 10 zonnepittenbroodjes?

50 gram kikkererwtenmeel
50 gram teffmeel
75 gram maismeel
75 gram rijstemeel
25 gram (boekweit)vlokken of boekweitmeel
6 gram gezeefde bakpoeder
6 gram gistkorrels
6 gram fiberhusk
6 gram bakkerszout
10 gram lichtbruine basterdsuiker
20 gram olijfolie
300 cc handwarm water
voor de garnering:
3 eetlepels zonnepitten en sesamzaadjes en eventueel gehakte nootjes

De bereiding:

Neem een metalen muffinvorm en vet die goed in met olie.
Zet dan alle ingrediënten klaar en plaats de mengkom op de weegschaal. Weeg alles af in de volgorde van het recept. Roer dan alles goed door elkaar met een garde.
Het beslag moet de dikte hebben van een dikke pap of stevige yoghurt. Kneden hoeft niet, er zit geen gluten in die je moet oprekken.
Het beslag kan nu in de muffinvorm. Vul deze voor maximaal 2/3. De broodjes moeten de ruimte hebben om te rijzen maar niet er overheen bubbelen. Bestrooi met de zaadjes en nootjes   en vouw een ruime en schone plastic zak eroverheen.
Laat dit staan op een warme plek ( op een radiator of bovenop een pan warm water) om te rijzen. De rijstijd is een half uur.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bak de broodjes bruin in ongeveer 15 minuten. Plaats hierbij een vuurvast schaaltje met water in de oven voor de stoom.

Eet de zonnepittenbroodjes vers. Vries de rest in en piep ze even op in de magnetron voor gebruik.
Ze zijn ook lekker bij een maaltijdsalade in de zomer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s