Glutenvrij rijstbrood in briochevorm

In dit glutenvrije rijstbrood is een deel van het meel vervangen door gare zilvervliesrijst. Dat kan een rest zijn van de warme maaltijd.
Je kunt gare granen heel goed in brood verwerken. Probeer ook eens quinoa. Het brood wordt er malser van en krijgt een stevige bite.
Dit rijstbrood is een zeer goed smakend lichtbruin basisbrood voor elke dag, het is populair op dit blog. Het bevat veel verschillende meelsoorten in een perfecte mengeling.
De briochevorm geeft een mooi uiterlijk aan het brood en lekker veel knapperige korst met zonnebloempitten.
Kies alle meelsoorten en bakpoeder glutenvrij.
Kijk nog eens op de stoomcursus glutenvrij broodbakken voor extra baktips.

glutenvrij rijstbrood in briochevorm gebakken

glutenvrij rijstbrood in briochevorm gebakken

Wat heb je nodig voor het glutenvrije rijstbrood?

100 gram gare zilvervliesrijst
100 gram volkoren rijstemeel
50 gram tapioca
50 gram havermeel
100 gram boekweitmeel
8 gram fiberhusk
8 gram instant gistkorrels
8 gram zout
8 gram bakpoeder
25 gram appelstroop
15 gram (olijf)olie
360 cc/gram warm water
garnering: 15 gram zonnebloempitten

De bereiding:

Weeg alle ingrediënten nauwkeurig af in een mengkom in de volgorde van het recept.
Roer het beslag goed door met een garde. De dikte van het beslag moet dik vloeibaar zijn, ongeveer als dikke yoghurt.
Vet de bakvorm goed in met olie en strooi er verdeeld wat zonnepitten in. Doe het beslag met een pannenlikker in de bakvorm met antiaanbaklaag.
Heb je geen briochevorm doe dan bakpapier in een gewone bakvorm anders plakt het beslag aan de wand. Vul de vorm niet meer dan 2/3. Maak het deeg glad van boven door de pannenlikker met water te bevochtigen.
Laat het deeg een half uur rijzen op een warme plek bijvoorbeeld op een radiator of op een warme pan water. Doe dit met een ruime plastic zak er om heen om de warmte vast te houden en uitdrogen te voorkomen.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Zet in de oven een vuurvast schaaltje met water voor stoomvorming. Let op voor hete stoom bij het openen van de oven.
Zet de vorm voorzichtig in de oven om de lucht in het beslag te behouden.
Het rijstbrood is gaar en bruin in 30 minuten.
Haal het brood uit de vorm en laat het uitdampen op een rooster.

Een lekkere variatie is: 50 gram gewelde rozijnen aan het deeg toevoegen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s