Honingkoeken – bevat gluten

De luchtige meergranen honingkoekjes in dit recept bevatten het bijzondere zoetmiddel honing. Met honing en bijen ben ik opgegroeid want mijn vader was een imker in hart en nieren. Honing regelrecht van een echte imker heeft veel meer smaak dan honing afkomstig uit een fabriek.  Fabriekshoning is bijna altijd een mengsel van verschillende bloemen en grootschalig gewonnen waardoor de smaak minder specifiek is.
De zoetkracht van honing wordt vaak overschat. Een combinatie van suiker en honing geeft een beter bakresultaat in gebak dan puur honing.
Een goede imker kan je altijd vertellen welke bloemen de bijen hebben bezocht en door zijn honing te kopen steun je hem in zijn werk om de bijenvolken in stand te houden. Zonder bijen voor bestuiving zouden we o.a. geen fruit, groente, noten of cacao hebben.
Terug naar de koekjes. Ze zijn gemakkelijk te maken door  alles door elkaar te roeren in een steelpan, je krijgt geen vieze handen dit keer.

honingkoeken

honingkoeken

Wat heb je nodig voor 16 stuks?

50 gram boter
100 gram honing
50 gram lichte basterdsuiker
1 eetlepel sinaasappelsuiker
3 gram zout
2 eieren
150 gram tarwebloem
120 gram volkorenmeel
8 gram bakpoeder
20 gram gewelde rozijnen
30 gram muesli of havermout
garnering:
havermout en grove suiker

De bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Was en wel de rozijnen even in hete thee. Zeef de meelsoorten en de bakpoeder samen.
Smelt de boter zacht in een steelpan. Voeg daarna, van het vuur af, de suiker en de honing toe. Voeg al roerende de sinaasappelsuiker, zout en de eieren toe. Meng daarna met een stevige houten lepel het meel met de bakpoeder, de rozijnen en de muesli toe. Het wordt een dik en stijf beslag.
Maak hoopjes met een eetlepel op een bakplaat met bakpapier. Afhankelijk van je lepel krijg je 16 tot 20 stuks.
Strooi er wat havermout en grove suiker over ter garnering.
Bak de honingkoekjes in ongeveer 15 minuten gaar en lichtbruin. Let op voor verbranding want door de honing verkleuren de koekjes heel snel.

Eet ze vers, dan zijn ze knapperig en geniet ervan bijvoorbeeld als een meeneemkoek voor naar school of bij een groepsbijeenkomst.

 

 

Advertenties

2 gedachten over “Honingkoeken – bevat gluten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s