Perentaart glutenvrij met peertjes gestoofd in port

In de beginnende herfst een recept voor deze perentaart met een luchtig deeg wat tussen cake en biscuit in zit. Ik heb hem gemaakt van onze Gieser Wildemanpeertjes maar het kan natuurlijk van alle stoofpeertjes.
Het deeg is zo luchtig door twee rijsmiddelen, bakpoeder en natriumbicarbonaat en door de eieren. Natriumbicarbonaat wordt ook wel maagzout, zuiveringszout of baking soda genoemd en werkt goed als je een zuur ingrediënt zoals yoghurt of citroensap in deeg hebt verwerkt. Het is te koop bijvoorbeeld in een mediterrane supermarkt.
De perentaart is extra lekker als je hem na het bakken bestrijkt met iets water verdunde kweeperengelei of -jam, de perensmaak wordt zo versterkt.
Kies voor een glutenvrije taart alle meelsoorten en bakpoeder glutenvrij.

glutenvrije stoofpeertjestaart

glutenvrije stoofpeertjestaart

Wat heb je nodig voor de perentaart?

8-10 halve gegaarde stoofpeertjes
90 gram plantenmargarine
135 gram kristalsuiker
15 gram sinaasappelsuiker
2 eieren
110 gram havermeel
40 gram amandelmeel
30 gram rijstemeel
1 theelepel natriumbicarbonaat
11/2 theelepel bakpoeder
1 eetlepel koekkruiden
1 theelepel fiberhusk
mespunt zout
50 gram (soja)yoghurt
garnering:
gehakte pistachenootjes

De bereiding:
Bij stoofperen past heel goed port en ik maak hierbij een extra recept voor stoofpeertjes.
De taart kan desgewenst ook worden gemaakt met peren uit blik.

Heerlijke stoofpeertjes met port
1 kg geschilde halve stoofpeertjes bijvoorbeeld Gieser Wildeman koken in een pan met
net zoveel water tot de peertjes bijna onderstaan. Voeg hieraan toe:
100 gram kristal suiker, 1 pijpkaneel en een flinke scheut (50 cc of een halve dl.) witte of rode port. Gaar stoven met deksel in 55-60 minuten en af laten koelen.
Neem voor de taart ongeveer 8-10 halve stoofperen, afhankelijk van de grootte. Dep ze voor het gebruik af met keukenpapier anders zijn ze te zwaar voor het deeg. Zet ze even apart.

De stoofperentaart
Vet een springvorm van 22 cm doorsnede in met margarine en bekleed de bodem met bakpapier. Laat twee handvaten van bakpapier uitsteken, zo kun je hem makkelijk uit de vorm halen of op een schaal leggen.
Dop de pistachenootjes en hak ze klein tot stukjes ter grootte van een krent.
Weeg de meelsoorten, het zuiveringszout, het zout en de fiberhusk af en meng dit door elkaar. Zet dit even apart.
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Mix nu de margarine en de suikers goed in een grote mengkom. Het wordt niet luchtig want er zit minder boter in dan suiker. Voeg hieraan de eieren een voor een toe.
Voeg dan hierbij in drie gedeeltes de meelmassa toe.
Op het laatst komt de yoghurt erbij. Het moet nu de dikte hebben van een stevig cakebeslag.
Doe dit beslag in de ingevette springvorm en leg de stoofperen op het beslag aan de buitenrand. In het midden strooi je de gehakte pistachenootjes.

Bak de perentaart in ongeveer 35 minuten gaar en bruin, laat hem dan nog 5 minuten in de oven staan  om inzakken te voorkomen.
De taart is gaar als je met een satestokje in het midden prikt en er geen deeg aan het stokje blijft hangen.

Geniet ervan!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s