Sesamkoekjes – glutenvrij

Deze heerlijke luchtige sesambolletjes zijn uitgebreid getest en waren een succes bij proevers die niet van te voren wisten dat ze glutenvrij waren. Lekker geurend in de eerste herfstdagen door hun koekkruiden, cacaopoeder en knapperige sesamzaadjes.
Niet moeilijk te maken, het is weer een roerdeeg met een unieke samenstelling. Sesamzaadjes kun je, al geroosterd, voordelig kopen in een mediterrane supermarkt. Deze sesambolletjes zijn ook lekker als je er nog kleinere kruidnootjes van maakt voor Sinterklaas. De baktijd kan dan iets korter worden.
Om goed te bakken is het belangrijk om goed af te meten. De eetlepels en theelepels die ik gebruik in de recepten van da’s andere koek zijn van een maatlepelset en zijn glad afgestreken. Kies alle meelsoorten, de havervlokken en het bakpoeder glutenvrij.

glu sesamkoekjes

Wat heb je nodig voor 18-20 glutenvrije sesamkoekjes?

85 gram boekweitmeel
25 gram amandelmeel
30 gram rijstemeel
1 eetlepel cacaopoeder
4 gram bakpoeder
25 gram havervlokken
1 eetlepel sesamzaad
mespunt zout
1 theelepel koekkruiden
1 eetlepel sinaasappelsuiker
40 gram lichte basterdsuiker
50 gram appelstroop
65 gram koude plantaardige margarine
1 ei
garnering:
5 eetlepels sesamzaad

De bereiding:

Weeg de meelsoorten, de cacao en het bakpoeder af en zeef dit in een ruime kom.
Voeg dan de havervlokken en het sesamzaad, het zout en de koekkruiden toe en de suikers en de stroop.
Snij dan de plantenmargarine in blokjes en voeg deze toe aan het mengsel.
Voeg als laatste het ei toe.
Kneed alles snel tot een samenhangende bal en plaats deze een kwartier tot een half uur in de koelkast. Ondertussen kun je opruimen…

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Doe het sesamzaad in een lage schaal.
Maak balletjes van het deeg ter grootte van een walnoot en rol die door het sesamzaad.
Leg ze op een bakplaat die bekleed is met bakpapier.
Bak de koekjes in ongeveer 11 minuten gaar. Ze zijn dan mooi opengebarsten en ruiken heerlijk. Ze zijn eerst nog zacht maar worden snel knapperig. Laat ze daarom even afkoelen op de bakplaat en leg ze daarna voorzichtig met een spatel op een rooster.

Sesam open u.

3 gedachten over “Sesamkoekjes – glutenvrij

    1. Inostrate Berichtauteur

      Ja, dat kan. De kleur zal dan dan iets lichter worden.
      Je kunt van deze sesamkoekjes ook kruidnootjes maken voor Sinterklaas. Maak dan wat kleinere bolletjes van het deeg en laat ze korter bakken.

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.