Teffbrood met zonnepitten – glutenvrij

Dit teffbrood is een smakelijk bruinbrood met zonnepitten wat een gewoon brood  goed benaderd. De structuur ervan lijkt een beetje op die van roggebrood.
Door de combinatie van teffmeel en boekweitmeel ontstaat een mooie bruine kleur.
Het kikkererwtenmeel zorgt voor een stevige structuur en extra eiwit en het rijstemeel voor de balans met een luchtige structuur. Dit zelfgemaakte meelmengsel moet je eens proberen.
Teffmeel neemt erg veel vocht op dus je hebt meer vocht nodig dan bij andere meelmengsels. Maak van het mengsel een dubbele portie zodat je meteen 2 broden kunt bakken. Dit spaart tijd en moeite.
Het teffbrood is net zo vers en lekker warm als je het even oppiept in de magnetron voor gebruik.
Kijk nog eens voor meer tips voor broodbakken in dit weblog bij de stoomcursus glutenvrij bakken en niet-alledaagse meelsoorten.
Kies alle meelsoorten glutenvrij met het logo met het doorgestreepte aartje.

glutenvrij teffbrood met zonnepitten

glutenvrij teffbrood met zonnepitten

Wat heb je nodig voor het glutenvrije teffbrood met zonnebloempitten?

90 gram teffmeel
50 gram kikkererwtenmeel
135 gram boekweitmeel
125 gram volkorenrijstemeel
30 gram zonnepitten
5 gram fiberhusk
8 gram bakpoeder
8 gram zout
8 gram gistkorrels
150 gram (soja)yoghurt
340 gram/cc warm water
30 gram appelstroop
25 gram/cc olijfolie
garnering: zonnebloempitten

Bereiding:

Zet het kopje sojayoghurt wat je nodig hebt even in een bakje warm water zodat het snel op kamertemperatuur komt. Weeg en zeef alle meelsoorten en het bakpoeder af.
Voeg dan alle ingrediënten toe in de volgorde van het recept en roer alles goed door elkaar met een garde. Het moet een beslag worden met een dikte van een stevige yoghurt.

Neem een broodbakvorm met een inhoud van 1,2 liter.
Vet deze in met olie en bekleed hem geheel met een een reep bakpapier in de breedte en in de lengte. Dit is belangrijk, hierdoor plakt het beslag niet aan de vorm en kun je het brood er straks gemakkelijk uithalen.
Vul de vorm voor 2/3 met het beslag, niet meer anders vloeit het over de rand. Als je wat teveel hebt maak er dan een klein broodje van in een klein cakevormpje bijvoorbeeld.
Strooi zonnebloempitten over het brooddeeg en laat het rijzen op een warm plek, afgedekt met dunne plastic ruim eroverheen.
De rijstijd is een 30 minuten, het deeg staat dan aan de rand van de vorm.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Zet een vuurvast bakje met water in de oven voor stoomvorming. Let op de hete stoom bij het openen van de oven.
De baktijd is 25 minuten, wat korter dan met andere meelmengsels, waarschijnlijk door het stevige beslag.

Dit teffbrood  met zonnepitten is heerlijk met kaas.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s