Kaaskoekjes met citroen en pitjes glutenvrij

Voor de hartige trek is een kaaskoekje altijd goed.
Glutenvrije hartige koekjes of crackers zijn vaak prijzig en dus gaan we het nu zelf maken. Niet moeilijk en zo lekker dat iedereen ze lust, ook zonder dieet. Dit koekje is in verhouding niet al te vet en zit vol met smaakmakers. Geraspte Parmezaanse kaas uit een zakje, citroenrasp, peper en verse rozemarijn, heel Italië komt bij je binnen. De pijnboompitjes en sesamzaadjes maken het af. Geroosterd sesamzaad is te koop in een mediterrane super.
De koekjes kun je ook goed verpakt invriezen in kleine porties.
Het kikkererwtenmeel is bijzonder geschikt voor hartige toepassingen en geeft een mooie gele kleur. Fiberhusk, een psylliumvezel die vocht goed vasthoudt in een glutenvrij product, kun je ook vervangen door xanthaangom. Kies alle meelsoorten en het bakpoeder glutenvrij.

Wat heb je nodig voor een bakplaat vol met kaaskoekjes?

kaaskoekjes met citroen en pitjes

kaaskoekjes met citroen en pitjes

50 gram kikkererwtenmeel
50 gram boekweitmeel
100 gram havermeel
1 theelepel bakpoeder
1/4 theelepel fiberhusk
mespunt zout
40 gram geraspte Parmezaanse kaas
100 gram koude plantenmargarine
1 theelepel geraspte citroenschil
10 slagen van de zwarte pepermolen
1 eetlepel geroosterd sesamzaad
1/4 theelepel verse rozemarijn
1 theelepel citroensap
1 ei
garnering:
losgeklopt ei met pijnboompitten en geroosterd sesamzaad

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Zet een vuurvast bakje water in de oven tegen uitdrogen van het gebak. Let bij het openen van de oven op de hete stoom.

Weeg de meelsoorten, bakpoeder, fiberhusk en zout af en zeef en meng ze samen. Doe de Parmezaanse kaas erbij. Snij de koude margarine in kleine blokjes en voeg ze toe aan het meel-kaasmengsel. Voeg dan de citroenschil, de peper, het sesamzaad en de rozemarijn toe. Kneed alles snel tot een kruimelige massa.
Klop het ei even los en doe dit bij het deeg en als laatste het citroensap. Je hebt nu een stevig deeg. Koel het nog even een half uur in de koelkast. Rol het daarna met een deegrol uit tot een dikte van een halve cm. en steek het uit met een leuk klein vormpje, bijvoorbeeld halve cirkeltjes of hartjes. Iets havermeel toevoegen voor het uitrollen kan nodig zijn.

Leg de koekjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrijk ze dun met losgeklopt ei en strooi er pijnboompitten en sesamzaad op. Druk deze een beetje in de koekjes.
Bak de kaaskoekjes lichtbruin in 12 minuten. Als ze lekker ruiken en aan de onderkant beginnen te kleuren zijn ze goed. Te lang bakken maakt droog. Neem ze uit de oven en laat ze nog even op de bakplaat liggen.
Als de kaaskoekjes stevig worden  kunnen ze verder uitdampen op een rooster.

Geniet ervan bij een glaasje wijn.

Volgende week als tweesterren blogrecept: glutenvrije pompoentaart voor Halloween

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s