Glutenvrije pompoentaart voor Halloween van zoet zanddeeg

Dit is een pompoentaart uitstekend geschikt om Halloween feestelijk te vieren.
Oranje, met cranberry’s en papajastukjes als vulling en een “griezelig” spookje als garnering.
Het is een twee-sterren recept met twee soorten deeg, een zoet zand- of korstdeeg met koekkruiden erin en een pompoencakevulling. Is het teveel werk probeer dan alleen de pompoencake.
De vulling is heerlijk fris door de citroen en heeft een verfijnde textuur.
Het glutenvrije meel biedt niet veel binding voor de  zware pompoen, daardoor wordt het snel kruimelig. Daarom heb ik in de pompoencake wat fiberhusk verwerkt voor stevigheid. Fiberhusk is een sterk zuigende vezelsoort die vocht goed vasthoudt in een glutenvrij baksel en kruimelen vermindert.
Tip: Enkele appelschijfjes bewaren bij de taart zorgt ervoor dat hij niet snel uitdroogt en beter smaakt. Dit helpt zeer goed bij glutenvrij cakedeeg.

Kies alle meelsoorten en het bakpoeder glutenvrij.
Maak de pompoenpuree voor de cake en het zanddeeg al daags tevoren, zo spreidt je het werk. De taart is prima twee dagen houdbaar.

Pompoenpuree maken

Neem ruim voor je gaat bakken 200 gram kleine blokjes van een flespompoen en stoof die in een steelpannetje in 10 minuten gaar met een eetlepel olijfolie of plantenmargarine. Doe er een deksel op en roer regelmatig. Wordt het te droog of bruin voeg dan een eetlepel water toe. Pureer dit daarna met een staafmixer en laat het afkoelen voor gebruik.
Je kunt ook meer puree maken en invriezen, dit is ook lekker in een hartig gerecht of nog een cake.

Wat heb je nodig voor het glutenvrije zoete zanddeeg?

kleine pompoencakejes

kleine pompoencakejes

75 gram glutenvrij boekweitmeel
50 gram volkoren rijstemeel
75 gram amandelmeel
mespunt zout
1 theelepel koekkruiden
geraspte schil van 1/4 citroen
100 gram koude plantenmargarine
50 gram poedersuiker
1/2 ei

Bereiding:

Vet de bakvorm in. Dit kan een springvorm of koekvorm zijn van 20-22 cm.
Meng de meelsoorten, het zout, de koekkruiden en de citroenrasp. Snij de margarine in kleine blokjes en voeg dit toe aan het meelmengsel. Voeg de poedersuiker toe en als laatste het halve ei en kneed er snel een deeg van.
Bewaar het deeg minimaal een uur koel, het kan ook een nacht zijn. Het koude deeg voor gebruik 5 minuten laten opwarmen.
Daarna het deeg met een deegrol en met de hand tussen twee bakpapieren uitrollen. Zo krijg je geen vieze handen of werkblad en het kleverige deeg is prima hanteerbaar.
Rol het deeg uit tot een mooi rond vlak 3 cm groter dan de doorsnede van je bakvorm en leg het in de vorm  met de onderste laag bakpapier.
Prik het deeg in met een vork en bestrooi de bodem met een dun laagje amandelmeel.
Van de rest van het deeg dunne rolletjes van maken en na het toevoegen van de vulling op de deegrand drukken zodat deze dikker en mooier wordt. Met duim en wijsvinger de rand een beetje inknijpen.

Wat heb je nodig voor de pompoenvulling?

Glu pompoentaart klein

glutenvrije pompoentaart voor Halloween

85 gram plantenmargarine
140 gram rietsuiker
1 1/2 ei
mespunt zout
1 theelepel gemberpoeder
geraspte schil van 3/4 citroen
200 gram pompoenpuree
25 gram amandelmeel
100 gram rijstemeel
100 gram havermeel
10 gram bakpoeder
1/2 theelepel fiberhusk
75 gram cranberry’s
garnering:
30 gram papajablokjes
na het bakken:
poedersuiker voor spookje
2 cranberry’s voor de oogjes

Bereiding:

Mix de margarine en de suiker samen tot schuimig.
Voeg dan de eieren en het zout, de gember en de citroenschil toe en meng dit goed.
Meng en zeef de meelsoorten,de bakpoeder en de fiberhusk. Voeg dit meelmengsel in drie delen toe aan het boter-eimengsel, om en om met steeds een derde van de pompoenpuree zodat het mengsel luchtig blijft. De cranberries schep je er als laatste door.
Vul nu het zandtaartdeeg tot de rand met de pompoencakevulling. De hoeveelheid vulling is ruim, 2/3 hiervan nemen voor de taart is voldoende. Garneer de taart met de papajablokjes langs de rand.
Maak van de rest cakevulling 3 kleine cakejes in ingevette metalen vormpjes. Van een restje zanddeeg wat je over hebt maak je bolletjes en leg die op de cakejes als garnering. Meebakken in de oven met de pompoentaart.

De pompoentaart en de cakejes 30 minuten bakken bij 160 graden Celsius.
Daarna nog 5 minuten in de oven laten staan en dan pas uit de oven nemen.
De taart goed laten afkoelen voor het snijden. Bewaar een paar appelschijfjes naast de naast de taart in de taartendoos zodat hij minder snel uitdroogt.
Een leuke garnering voor de Halloweentaart maak je door een papieren sjabloon te maken van een spookje. Knip een spookje uit een groot vel papier en leg het uitgeknipte vel midden op de taart. Bestrooi deze uitgeknipte afbeelding dik met poedersuiker en haal het papier er weer voorzichtig af. Leg twee cranberries als oogjes op de taart.

Daags erna zijn de smaken nog beter ingetrokken.

Happy Halloween! Deze taart is ook lekker met Sinterklaas of op een andere oranje feestdag!

Advertenties

2 gedachten over “Glutenvrije pompoentaart voor Halloween van zoet zanddeeg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s