Boekweitkoekjes met zelfgemaakte koekkruiden – bevat gluten

Deze koekjes zijn leuk om uit te delen bij een kaartclub. Je kunt erbij  vertellen dat er boekweitmeel in zit en dat ze zijn gekruid met kaneel en kardemom en vanille.
Boekweitmeel is een glutenvrije meelsoort en is vooral bekend in pannenkoekrecepten. Speltbloem bevat wel gluten. Spelt is een graansoort die vanaf de Middeleeuwen voor brood werd gebruikt voordat tarwe populairder werd. Spelt bevat iets meer vezels dan tarwe maar verder is de voedingswaarde gelijk. Het wordt vaak biologisch geteeld. Gecombineerd met specerijen geeft het aan koekjes een volle aardse smaak.
Dit koekjesdeeg is een soepel te hanteren deeg en geschikt om uit te steken zonder koeling van te voren.
Je kunt zelf een koekkruidenmengsel maken met het recept wat onderaan op deze pagina staat.
Kijk ook eens naar mijn recept voor de lekkere Japanse boekweitkoekjes die wat lichter van kleur zijn.

Wat heb je nodig voor 20 stuks?

kruidige boekweitkoekjes

kruidige boekweitkoekjes

100 gram boekweitmeel
100 gram speltbloem
5 gram bakpoeder
1/4 theelepel zout
75 gram donkere basterdsuiker
5 gram vanillesuiker
65 gram plantenmargarine
1/2 ei (bewaar de rest)
1 eetlepel koekkruiden
2 eetlepels sinaasappelsap

voor garnering:
1/2 ei
grove suiker

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Weeg en zeef de meelsoorten en de bakpoeder samen. Voeg het zout en de suikers toe en meng dit samen. Snij de koude margarine in blokjes en voeg dit toe samen met het ei, de kruiden. Meng alles tot het kruimelig is en voeg dan beetje voor beetje het sap toe tot het een samenhangend deeg is.
Rol dit uit met en deegrol tot een 1/2 cm. dikte. Voeg een klein beetje bloem toe als het deeg plakt. Steek de koekjes uit het deeg met een uitsteekvorm van speelkaartfiguren en leg ze op een bakplaat die bekleed is met bakpapier.
Klop het halve ei een beetje los en bestrijk er de koekjes mee. Garneer de koekjes met enkele lepels grove suiker.
Bak de boekweitkoekjes in ongeveer 12 minuten gaar, als de koekjes lekker ruiken en de baktijd om is kun je ze uit de oven halen.

Zelf koekkruiden maken kan van de volgende mengeling:
4 eetlepels kaneel
12 kardemompeulen ontdoen van de peulenschil en de zaadjes fijn vijzelen in een vijzel; als je de peulen eerst kort roostert in een koekenpan is het eindresultaat nog beter.
1 eetlepel gemberpoeder
1/4 theelepel kruidnagel
1/4 theelepel nootmuskaat
Bewaar het in een klein goed afgesloten potje met een (zelfgemaakt) etiket erop.
Dit mengsel is ook lekker in appeltaart of in Zweedse kaneelbroodjes.

Advertenties

2 gedachten over “Boekweitkoekjes met zelfgemaakte koekkruiden – bevat gluten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s