Kruidige kraamkoekjes – bevat gluten

Deze grappige popjes heb ik speciaal gemaakt voor een bijeenkomst van groepsleidsters van La Leche League, een borstvoedingsvereniging waar ik jarenlang actief voor was.
Ze bevatten anijs, een zacht geurende specerij die goed zou zijn voor de gezondheid van jonge moeders en de borstvoeding kan bevorderen. Helaas is daar geen duidelijk wetenschappelijk bewijs  voor gevonden bleek op deze bijeenkomst.
Lekker is het wel en een eeuwenlange traditie is ook leuk om na te volgen.
Je kunt op deze kruidige koekjes trakteren bij een kraamvisite of je maakt er gewoon lekkere kerstkoekjes van.
Er zitten aparte meelsoorten in zoals haver- en spelt volkorenmeel die veel gezonde vezels bevatten. Het deeg is gemakkelijk te maken maar moet wel een uurtje koelen voordat de koekjes kunnen worden uitgestoken, het verwerken gaat dan beter.
De versiering van suikerglazuur past bij dit seizoen en maakt het koekje af maar zonder glazuur zijn ze ook lekker.

kruidige kraamkoekjes met anijs

kruidige kraamkoekjes met anijs

Wat heb je nodig voor 1 bakplaat vol met kraamkoekjes?

50 gram donkerbruine basterdsuiker
50 gram appelstroop
40 gram plantenmargarine
1 eetlepel sinaasappelsuiker
2 theelepels water
1 eetlepel koekkruiden
1 eetlepel gemalen anijszaad
5 gram bakpoeder
mespunt zout
100 gram tarwebloem
50 gram speltvolkorenmeel
50 gram havermeel
1/2 losgeklopt ei

voor de garnering:
1/2 eetlepel water
50 gram poedersuiker

De bereiding:

Smelt in een steelpan de suiker, stroop, margarine, de sinaasappelsuiker en het water tot een dikke stroop. Doorkoken hoeft niet.
Meet af in een mengkom en zeef de koekkruiden, anijs, het bakpoeder, zout en de meelsoorten. Voeg de stroopmassa hieraan toe en meng.
Als laatste kan het halve ei erbij.
Meng dit alles tot een samenhangende massa en laat dit daarna afgedekt een uur koelen.

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.

Rol daarna het deeg uit met een deegrol tot een halve centimeter dikte. Een beetje bloem strooien tegen het plakken aan deegrol en werkblad. Steek met een uitsteekvormpje popjes uit de deeglap en leg ze op een bakplaat met bakpapier.
Bak de koekjes bruin in ongeveer 12 minuten bij 175 graden.
Let op verbranden  aan de onderkant, door de stroop gaat dit sneller. Ze mogen knapperig zijn maar niet te bruin.
Laat de koekjes afkoelen op een taartrooster.

Voor de garnering neem je de poedersuiker en het water en meng dit tot een dik glazuur. Spuit het glazuur met een kornetje op de koekjes naar eigen inzicht.

Lekker bij een glaasje kandeel…

Advertenties

Een gedachte over “Kruidige kraamkoekjes – bevat gluten

  1. cornelia

    Deze koekjes zijn heel erg leuk om te zien en ze smaken verrukkelijk! Vorige week kreeg ik Inostrate op bezoek na haar reünie bij “La Leche League”in Gouda. Weliswaar ben ik geen kraamvrouw… maar we vonden deze koekjes heerlijk!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s