Pepernootjes glutenvrij met speculaaskruidenmengsel

Sinterklaas is weer in het land en is het onvermijdelijk tijd om pepernoten te snoepen en voor mij om zelf te maken. Ook glutenvrij kan dat heel lekker en gezonder zijn. Vooral als er aromatische speculaaskruiden in zitten, een beetje kort gemalen havermout voor een krokante bite en een aantal zoete smaakmakers zoals appelstroop en gembersuiker.
Laat Sinterklaas en Piet maar komen! We zijn erop voorbereid met een flinke lading heerlijk geurende pepernootjes.
Kies alle meelsoorten, de havermout en het bakpoeder glutenvrij.

glutenvrije pepernoten met speculaaskruiden

glutenvrije pepernoten met speculaaskruiden

Wat heb je nodig voor een bakplaat vol met pepernoten?

50 gram havermout (Provena)
125 gram boekweitmeel
50 gram volkoren rijstemeel
5 gram bakpoeder
mespunt zout
1 volle eetlepel speculaaskruiden
100 gram plantenmargarine
85 gram lichte basterdsuiker
1 eetlepel gembersuiker
30 gram appelstroop
1 ei

De bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius
Maal de havermout kort fijner in een staafmixer, het hoeft geen meel te zijn maar grover zoals een notenmeel. Dit geeft een notensmaak aan het deeg.
Zeef het boekweitmeel en het rijstemeel samen met het bakpoeder, zout en de speculaaskruiden en voeg het grove havermeel eraan toe.
Meng de margarine met behulp van een mixer snel met de basterdsuiker, de gembersuiker en de stroop.
Voeg nu het meelmengsel bij de boter-suikermassa en meng dit. Voeg als laatste het ei toe.
Als het deeg stevig is en goed gemengd kun je er kleine balletjes van maken. Leg deze op een bakplaat met bakpapier.

Bak de pepernootjes gaar en bruin in 10 minuten en smullen maar!

Speculaaskruiden zijn wat pittiger als koekkruiden en het is eigenlijk een typisch Nederlands mengsel van gemalen specerijen.
Je kunt ze vele malen goedkoper zelf maken als je naar de toko gaat of naar de mediterrane super waar je alle specerijen uit het mengsel zeer voordelig koopt in wat grotere verpakkingen.

Recept voor speculaaskruiden:
Kies en meng dan samen:
40 gram gemalen kaneel
5 gram gemberpoeder
5 gram kruidnagelpoeder
5 gram gemalen nootmuskaat
12 peulen kardemom
5 gram gemalen anijs.

Zelf kardemom roosteren en vijzelen is even werk maar de geur is zoveel beter dan wat je gemalen koopt uit een potje. Kardemom-aroma vervliegt namelijk vrij snel. Als je voor het vijzelen de moeite wil nemen om de peulen kort te roosteren in een droge koekenpan is het eindresultaat nog beter, veel meer geur en smaak en het vijzelen gaat sneller.
Verwijder voor het vijzelen van kardemom de taaie groene zaadpeul en gebruik alleen de geurige zwarte zaadjes.
Meng alle specerijen goed en doe ze in een kleine goed sluitende glazen pot met een naamsticker erop.
Als je de smaak te pakken krijgt is het leuk om zelf te variëren  in de verhoudingen van de speculaaskruiden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s