Kruidenbrood met tomaat – glutenvrij

Een hartig kruidenbrood en dan ook nog zo lekker en glutenvrij, dit is fijn als een feestelijke afwisseling in een decembermaand vol zoetigheden.
Het glutenvrije olijvenbrood viel  in de smaak bij vele bloglezers en daarom maakte ik deze nieuwe variant op een hartig brood. In dit brood heb ik voor het eerst sojameel verwerkt en dat ging prima, het lukte heel goed en kreeg een mooie bolling . Sojameel is een eiwitrijke meelsoort en roomwit en fijn van structuur. Door het hoge eiwitgehalte zorgt het mede voor een stevige structuur in het brood. De merken voor sojameel Lepoole en Zonnatura zijn glutenvrij. Verder zit er maismeel in voor de krokante korst en havermeel voor de nootsmaak en de vezels. Tapioca is voor de luchtigheid en verfijning. De honing verhoogt de smaak, helpt bij het rijzen en geeft een mooie kleur aan het brood. Alle smaakmakers zijn Italiaans. Rozemarijn en de gedroogde tomaatjes vormen de hoofdtoon. Als je een rozemarijnstruikje of tijm in de tuin hebt is het heerlijk om deze kruiden vers te gebruiken. Kies alle meelsoorten en het bakpoeder glutenvrij.

glutenvrij kruidenbrood

glutenvrij kruidenbrood

Wat heb je nodig voor een glutenvrij kruidenbrood met tomaat?

75 gram maismeel
200 gram havermeel
40 gram sojameel
75 gram volkoren rijstemeel
8 gram fiberhusk
8 gram bakpoeder
7 gram bakkerszout
8 gram gedroogde gistkorrels
25 gram vloeibare honing
15 gram gedroogde tomaat
1 theelepel tijm
6 draaien aan de pepermolen
1 theelepel oregano
1 eetlepel rozemarijn
1 ei
380 gram lauwwarm water
25 gram/cc olijfolie
garnering:
2 eetlepels pijnboompitten

De bereiding:

Knip de gedroogde tomaat in kleine stukjes. Maak de kruiden schoon als ze vers zijn en knip ze fijn. Van gedroogde kruiden neem je de helft van de aanbevolen hoeveelheid.
Bakblik invetten met wat olijfolie en bakpapier in de breedte van het bakblik doen, daaraan kun je het optillen en is het grootste gedeelte van het blik bedekt.
Zie stoomcursus glutenvrij bakken voor meer baktips.
Weeg alle ingrediënten af in de volgorde van het recept in een grote beslagkom. Zeef hierbij alle meelsoorten en de bakpoeder.
Maak van alle ingrediënten een dik beslag wat net van de lepel valt.
Ik heb het aan de stevige kant gemaakt zodat het een mooie bolling kan vormen aan de bovenkant.
Na het vullen van de bakblik het deeg glad afstrijken met een natte pannenlikker en bestrooien met de pijnboompitten.Druk de pitten er iets dieper in zodat ze er niet afvallen.

Laat het deeg een half uur rijzen op een warme plek tot het aan de bovenrand van het bakblik komt .

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius met een vuurvast bakje water erin. Let bij het openen van de oven op de hete stoom.

Bak het kruidenbrood gedurende 30 minuten tot het mooi bruin is en lekker geurt.
Haal het brood uit de oven en plaats het op een rooster.
De korte kanten snij je met een dun mes even los voordat je het brood uit de vorm haalt door het eruit te nemen met het bakpapier.

Lekker bij de lunch en als bijgerecht bij een feestelijke warme maaltijd.

2 gedachten over “Kruidenbrood met tomaat – glutenvrij

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.