Kerstkoekjes met gember glutenvrij

Het is zo leuk om in december weer alle koek-uitsteekvompjes voor kerst tevoorschijn te halen, dan begint de kersttijd pas echt. En als dan ook nog de heerlijke geuren van gember en chocolade  je keuken doortrekken als je deze koekjes bakt, kun je bijna niet wachten tot het zover is. Voor deze kruidige kerstkoekjes heb ik een fijne combinatie gemaakt van boekweitmeel en havermeel, iets verdund met tapioca. Door de donkere basterdsuiker en de keukenstroop kleuren de koekjes mooi bruin en worden ze heerlijk zoet. Voor de garnering nu eens geen glazuur of chocolade maar fijngehakte sukade, gekonfijte papaja en amandelstukjes die als kleine edelstenen de koekjes sieren. Als dat niet feestelijk is… Kies alle meelsoorten en de bakpoeder glutenvrij.

glutenvrije kerstkoekjes

glutenvrije kerstkoekjes met gember

Wat heb je nodig voor 1 bakplaat met kerstkoekjes?

110 gram havermeel
110 gram boekweitmeel
30 gram tapiocameel
10 gram cacaopoeder
3 gram bakpoeder
70 gram plantenmargarine
60 gram donkerbruine basterdsuiker
15 gram gembersuiker
5 gram gemberpoeder
1 gram zout
1/2 ei
65 gram keukenstroop
garnering:
1/2 ei
10 gram amandelen
10 gram sukade
10 gram papajablokjes

De bereiding:

Snij de margarine in blokjes en meng deze met de basterdsuiker en de gembersuiker in een mengkom.
Zeef en weeg de meelsoorten en de bakpoeder, de cacaopoeder, de gemberpoeder en het zout af en meng dit samen in een andere kom. Voeg dit toe aan het margarine-suikermengsel. Voeg hierna het halve ei en de keukenstroop  toe. Kneed dit alles tot een iets vochtig deeg wat al lekker ruikt.
Laat het koekjesdeeg nu goed afgedekt een uur rusten op een koele plaats, de smaken trekken in en het deeg wordt steviger.
Zoek ondertussen leuke kerstkoekjesvormen uit zoals maantjes, sterren en engeltjes. Snij of hak de garnering van amandelen, papajablokjes en sukade heel klein zodat ze goed in verhouding  zijn met de koekjes.

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Zet een vuurvast schaaltje met water in de oven voor stoomvorming. De koekjes drogen dan minder uit. Let op hete stoom bij het openen van de oven.

Rol het deeg uit tot een halve centimeter met een deegrol en gebruik hierbij een beetje boekweitmeel om werkblad en deegrol te bestrooien. Steek de koekjes uit met de vormpjes  en leg ze op een bakplaat met bakpapier.
Bestrijk ze met het losgeklopte ei en garneer met de fijngehakte amandelen en vruchtjes. Druk ze even aan zodat ze er niet afvallen.

De koekjes zijn na 12 minuten gaar, ze ruiken dan lekker en de amandelen beginnen te kleuren.
Neem ze uit de oven, laat ze nog even afkoelen op de bakplaat en haal ze dan van de bakplaat. Als ze aan elkaar zijn gerezen, snij ze dan eerst voorzichtig los.
Laat de koekjes afkoelen en bewaar ze dan in een afgesloten trommel tegen uitdrogen. Na een aantal dagen bewaren smaken de koekjes nog lekkerder, net als bij speculaas.

Heel fijne kerstdagen met veel bakplezier!
Voor informatie wie er aan de beurt is om glutenvrij te bloggen tijdens de actie #december glutenvrij kijk op het introductieblog

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s