Sinterklaasvlaai – bevat gluten

Een frisse sinterklaasvlaai met pepernoten en appels, echt iets lekkers voor sinterklaasavond. Gemaakt van een deeg  met havermeel, wel toepasselijk gezien het vervoermiddel van de Sint. De sinterklaasvlaai is gebakken in een vlaaiplaat, genoeg rijm voor een gedicht zelfs. Heb je geen havermeel in huis dan kun je zeer goedkope zachte snelklaar havermoutvlokken zelf malen met een staafmixer tot fijner havermeel, dat gaat prima. Het deeg is een koekdeeg, dus veel minder boter en suiker dan gewone cake maar met de aparte smaak van de speculaaskruiden en citrussuiker. Er zit in dit recept witte basterdsuiker  zodat de donkere kruidnootjes beter uitkomen. De kruidnootjes van AH-huismerk zijn lekker klein en knapperig en geschikt hiervoor.  De appel maakt het fris en houdt het deeg lekker mals. Rode appelschijfjes (bijvoorbeeld de royal gala-appelsoort) zorgen voor een mooie decoratie.
Wie zoet is geweest, krijgt deze koek…

sinterklaasvlaai

sinterklaasvlaai

Wat heb je nodig voor de Sinterklaasvlaai met appel?

100 gram plantenmargarine
140 gram witte basterdsuiker
10 gram citrussuiker
2 eieren
1 eetlepel speculaaskruiden
130 ml/gram sinaasappelsap
150 gram tarwebloem
100 gram havermeel
10 gram bakpoeder
mespunt zout
vulling en garnering:
100 gram kruidnootjes
25 gram gewelde rozijnen
3 rode appels
citroensap
1 eetlepel greinsuiker
amandelen
garnering: 2 eetlepels vloeibare honing

De bereiding:

Vet een vlaaiplaat met een losse bodem goed in met de plantenmargarine. Leg onderin een rond stuk bakpapier.
Was en week de rozijnen in hete thee.
Ontdoe de appels van het klokhuis, schil 2 appels niet, de schil is een deel van de decoratie. Snipper de derde (geschilde) appel heel fijn, deze gaat door het deeg. Druppel er wat citroensap over tegen verkleuring.
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.

Mix de boter, de citrussuiker en de basterdsuiker en voeg de eieren daarna een voor een toe.
Zeef en meng de meelsoorten, de bakpoeder en de speculaaskruiden. Voeg dit mengsel om en om met het sinaasappelsap in drie delen toe aan de boter/suikermassa. Dus  wat meel en wat sap en dit drie keer, zo blijft het deeg luchtig.
Voeg als alles vermengd is de pepernoten toe en schep deze erdoor. Voeg dan de fijn gesnipperde appel en de gewelde rozijnen ook hieraan toe, hierdoor blijft de taart mals.
Vul de vlaaiplaat met het beslag.
Schik de appelschijfjes van 2 appels in een S-vorm erop.
Strooi amandelen naast de appels en strooi wat greinsuiker erover.
Plaats de taart in de oven en bak deze lichtbruin en geurig in 35 minuten. Controleer met een satéprikker, als deze schoon uit het deeg komt is hij gaar.
Maak de sinterklaasvlaai aan de zijkanten los met een scherp mesje even nadat hij uit de oven komt. Als je hem even laat staan in de vorm gaat het lossen beter. Laat hem dan uitdampen op een taartrooster.

Als je er vloeibare honing over smeert  als de appelvlaai nog warm is, glaceren heet dit, krijgt deze extra smaak en glans en droogt minder uit.

Geniet er samen van tijdens pakjesavond! Of je bakt deze appelvlaai, als je nog pepernoten over hebt, na Sinterklaas.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s