Lebkuchen met amandelen – bevat gluten

Op zoek naar recepten voor Lebkuchen kwam ik tot de conclusie dat deze recepten net zulke  grote variatie vertoonden als Nederlandse recepten voor  kerstkoekjes. Alles kan eigenlijk maar  Duitse recepten gebruiken vaker roggemeel in het deeg. Dat vond ik  interessant en daarom maakte ik deze aparte en snelle variatie met roggebloem en speltmeel die weinig margarine bevat maar toch vol van smaak is. Het kenmerkende bestanddeel van Lebkuchen is natuurlijk het kruidenmengsel waarbij ik nog wat extra anijs toevoegde. Het deeg bevat  poedersuiker, honing en ei, hierdoor werd het zacht  en kon ik er geen vormpjes van kon steken wat eerst mijn bedoeling was. Maar toen ontdekte ik dat je er heel gemakkelijk halve maantjes en rondjes van kon maken uit de hand, ook leuk voor de kerst. Daarna kregen ze een garnering van amandelen met schil. Zo zien ze er ambachtelijk uit en de amandelen blijven heerlijk krokant.

Wat heb je nodig voor 17 Lebkuchen met amandelen?

lebkuchen

Lebkuchen met amandelen

175 gram roggebloem
125 gram spelt volkorenmeel
3/4 theelepel bakpoeder
60 gram poedersuiker
60 gram plantenmargarine
125 gram zachte honing
10 gram citrussuiker
2 theelepels koekkruiden
1 theelepel gemalen anijs
1 ei
garnering:
2 eetlepels (lactosevrije) koffiemelk
amandelen (met schil)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Meng de roggebloem en het speltmeel en zeef dit samen met het bakpoeder en de poedersuiker. Vermeng dit samen met de in blokjes gesneden plantenmargarine.
Voeg daarna de zachte honing, de citrussuiker, de koekkruiden en als laatste het ei toe.
Verdeel het zachte deeg in ongeveer 17 stukjes en maak van ieder deel een worstje. Maak hiervan rondjes en halve maantjes. Leg ze op een bakplaat met bakpapier.
Bestrijk de koekjes met de (lactosevrije) koffiemelk en druk in elke koek 3 amandelen.

Bak ze in 12 minuten mooi goudbruin. Ze blijven lichter door de roggebloem. Laat ze afkoelen op een rooster en bewaar ze in een afgesloten trommel. Worden de Lebkuchen door uitdroging onverhoeds te hard dan kun je er enkele appelschijfjes bij leggen.

Lekker bij een kop thee of koffie in de wintermaanden.

Volgende week als aparte koek een filosofische traktatie: Honinggebak van Marcus Aurelius

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s