Honingtaartjes van Marcus Aurelius, bevat gluten

Boek Dertien / Overpeinzingen van keizer Marcus Aurelius over honinggebak

Romeinse keizer en filosoof  Marcus Aurelius (121-180) spreekt zichzelf toe in zijn boek “Persoonlijke notities”.

In het land van de Quarki, aan de Gram

1. Laat je gedachten eens gaan over het volgende: ook de neveneffecten van natuurlijke processen hebben iets aangenaams en aantrekkelijks.
Honinggebak barst bij het bakken op bepaalde plaatsen open en juist dat het zo gebarsten is, wat eigenlijk niet volgens de regels der bakkunst is, trekt op de een of andere manier de aandacht en maakt dat je zin krijgt ervan te eten.
En net zo bij vijgen die, als ze helemaal rijp zijn, gebarsten zijn.
Is het niet in de natuur dat de vijgenboom vijgen geeft en honing uit de honingboom komt? Honingdeeg, vulling en vijgen zijn op zich verre van mooi maar juist omdat ze gecombineerd worden via verhitting met vuur, een natuurlijk proces, vormen ze een schoonheid van smaken en zijn ze boeiend.

2. Alles is zoals je het opat. Omdat je weet dat je ieder moment kunt sterven, moet je daar rekening mee houden bij alles wat je eet.
Mijn hofarts Galenus beveelt het eten van tijm aan voor of tijdens een maaltijd. Dit zou mij beschermen tegen vergiftiging. Nog vrees je dat je door iets van buitenaf geschaad kan worden. Als keizer is het je taak om goed voor jezelf te zorgen zodat jij goed voor de Romeinse staat en zijn burgers kunt zorgen.
Ook voor de Romeinse soldaten. Zij zweren bij tijm want het inhaleren van dit gebrande groene kruid roept de geest van moed op en het uitwisselen van takjes tijm is een teken van respect.
Kort is ieders leven en dat van jou is al bijna voorbij, terwijl je geen respect toont voor jezelf, maar je geluk afhankelijk maakt van de zielen van anderen.

3. De een is filosoof zonder hemd, de ander zonder boeken. Daar loopt er een halfnaakt.
Brood heb ik niet zegt hij want ik houd vast aan de leer. En ík kan mij voeden met honinggebak maar ik houd er niet aan vast.
Je moet tevreden zijn met wat je wordt toebedeeld uit het grote geheel. Wees nuchter en berust erin dat slechts een geringe hoeveelheid gebak voldoende is, met goed overleg ontstaat geen schade aan je lichaam en wordt je niet bezoedeld door genot.

4. Waarom zou iemand bang moeten zijn voor verandering? Wat kan gebeuren zonder verandering? Kun je eten zonder dat voedsel veranderingen ondergaat?
Jij bent een deel van de kosmos en voor het behoud van de kosmos zorgen de veranderingen, die van de elementen en  die van de samengestelde lichamen.
Eén honingtaartje moet voldoende voor je zijn. Laat dat steeds je vaste overtuiging zijn en zet die honger naar meer nu maar van je af zodat je niet mokkend sterft door overmaat, maar werkelijk verzoend bent met de wereld en de goden van harte dankbaar.

Klassiek recept voor honingtaartjes met vijgen en tijm

Deze klassieke genieting, die smaakt als een moderne cheesecake, is een eigen interpretatie van libum, een kwark-honingkoek die als dessert of een godenoffer wordt genoemd in klassieke teksten. De Romeinse auteur Athenaeus en tijdgenoot van Marcus Aurelius  beschrijft deze kwarktaartjes met honing als volgt:
… “stromen van de geelbruine bij, gemengd met de klonterende rivier van mekkerende geiten, op de platte schaal van de maagdelijke dochter van Zeus” ….

Wat heb je nodig voor 12 in goud gedrenkte taartjes?

honinggebak MA 3 klein

honingtaartjes van Marcus Aurelius

12 kleine laurierbladeren
250 gram zure room
100 gram zachte verse geitenkaas
1 ei
20 gram vloeibare honing
2 theelepels verse (citroen)tijmblaadjes
citroenrasp van 1/2 citroen
1 theelepel citroensap
90 gram tarwebloem
50 gram amandelmeel
5 gram gedroogde gistkorrels
6 gedroogde en gewelde vijgen
als garnering: 60 gram vloeibare honing
olijfolie om de bakvorm in te vetten

Wat je er zelf van maakt….

Volg bij de bereiding je eigen innerlijke kompas. De ingrediënten gaan van de ene toestand in de andere en de taartjes ontstaan als volgt:

Week 12 kleine laurierbladeren een paar minuten in heet water. Droog ze af. Rasp de citroen en pers het sap.
Snij de gedroogde vijgen in kwarten, verwijder het steeltje.
Vet een diepe muffinvorm goed in met olijfolie en leg onderin elke holte eerst een vierkantje bakpapier en dan een klein laurierblad. Dit laurierblad geeft een bijzondere smaak en geur aan het gebak en is typisch voor  Romeins gebak gewijd aan de goden.

Zure room en geitenkaas  gladkloppen met een garde in een grote mengkom. Meng er daarna het ei door. Voeg de honing toe, de helft van de tijm (1 eetlepel), de citroenrasp en het citroensap.
Zeef de bloem en voeg dit bij het amandelmeel en de gistkorrels, meng dit goed door elkaar.  Voeg dit meelmengsel lepelsgewijs toe aan de kaas-eiermassa en meng weer alles goed door elkaar met een garde. Vul de holtes van de muffinvorm maximaal voor 2/3 met ruim een eetlepel van dit dikke beslag.
Leg in elk taartje twee kwarten van de vijg. Garneer ze met de rest van de tijmblaadjes.
Laat ze ruim afgedekt ongeveer 1 uur rijzen tot ze gerezen zijn tot aan de rand van de vorm. Doe dit op een warme plaats, bijvoorbeeld op een bak met heet water,

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Bak de taartjes in maximaal 20 minuten lichtbruin en gaar. Haal ze voorzichtig uit de oven, open de ovendeur rustig. Snij de zijkanten voorzichtig los met een dun mesje.
De onderkant laat beter los na 5-10 minuten afkoelen. Laat ze verder afkoelen op een taartrooster. Bestrijk de taartjes met honing als ze nog warm zijn en eet ze liefst vers.

Alles wordt opgegeten en gaat volgens de natuur, wat volgens de natuur gaat is nooit slecht. Gebruik je boven- en ondertanden hierbij. Bene tibi sit!

© 2014, Inostrate, geinspireerd door de Rubicocursus over Marcus Aurelius

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.