Kaaskoekjes met rozemarijn – glutenvrij

Als je eens wat anders wil bij alle zoetigheid in december dan is dit een fijn recept. Een heerlijk geurend boterkoekje met Parmezaanse kaas en verse rozemarijn dat iedereen, ook zonder glutenvrij dieet, lekker zal vinden. Parmezaanse kaas is een droge smakelijke kaas waarvan een beetje al genoeg is om dit koekje zijn naam te geven. Iets sinaasappelsuiker of geraspte sinaasappelschil versterkt de smaken nog meer.
Kikkererwtenmeel is een meelsoort die heel goed in hartig gebak past en een mooie kleur geeft. Als variatie op rozemarijn kun je  bijvoorbeeld pizzakruiden of provencaalse kruiden zonder zout kiezen. Heb je geen verse rozemarijn dan kun je 1/2 theelepel gedroogde rozemarijn nemen. De rozemarijn-kaaskoekjes kun je invriezen als je ze goed verpakt maar met alle komende feestdagen komen ze vast wel op.
Kies alle meelsoorten en het bakpoeder glutenvrij.

glutenvrije kaaskoekjes met rozemarijn

glutenvrije kaaskoekjes met rozemarijn

Wat heb je nodig voor een bakplaat vol rozemarijnkaaskoekjes?

50 gram kikkererwtenmeel
75 gram havermeel
25 gram tapioca
1/2 theelepel bakpoeder
snuf zout
40 gram geraspte Parmezaanse kaas
1 theelepel verse rozemarijn
85 gram koude plantenmargarine
1 theelepel sinaasappelsuiker
1 eidooier
garnering: losgeklopt ei

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Weeg alle meelsoorten en het bakpoeder af en zeef ze in een grote kom.
Voeg het zout en de rozemarijn en de Parmezaanse kaas toe.
Snij de margarine in blokjes en meng deze snel met de sinaasappelsuiker of geraspte sinaasappelschil door de droge bestanddelen. Voeg als het geheel kruimelig wordt de eidooier toe.
Al snel ontstaat nu het stevige boterdeeg. Is het deeg te zacht laat het dan een half uurtje koelen in de koelkast.
Rol het deeg daarna uit met een deegrol tot een halve centimeter en steek het uit met een klein bakvormpje naar keuze. Iets havermeel erbij is nodig om het deeg niet aan het werkblad of deegrol te laten plakken.
Leg de kaaskoekjes op een bakplaat met bakpapier en bestrijk ze dun met losgeklopt ei voor een mooie glans.

Bak de koekjes lichtbruin in ongeveer 11 minuten. Als de onderzijde gaat kleuren en de koekjes lekker ruiken dan zijn ze goed.
Laat ze uit de oven nog even op de bakplaat liggen om steviger te worden en plaats ze dan op een rooster om af te koelen.

De kaaskoekjes zijn geschikt als een snack bij een kerst- of oudejaarsfeest.
Fijne glutenvrije feestdagen!

Blijf op de hoogte wie er aan de beurt is  voor de blogactie van vele glutenvrije bloggers: #decemberglutenvrij op het introductieblog.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s