Driekoningenbrood – bevat gluten

Aan het begin van het jaar wenst iedereen elkaar veel geluk. Door het bakken en de geur van dit driekoningenbrood wordt je vast en zeker blij en een beetje gelukkig.
Ik heb me laten inspireren door een frangipanetaart met amandelmeel en door een Grieks nieuwjaarsbrood waarin een munt wordt verstopt. In mijn recept voor dit luxe driekoningenbrood zit een boon verstopt en wie die boon treft bij het opeten, mag op 6 januari koning(in) zijn. Het uiterlijk van de taart wordt gevormd door het deeg op een bepaalde manier in te knippen en te versieren met gekleurd gekonfijt fruit, de juwelen van de kroon.

Wat heb je nodig voor het driekoningenbrood?driekoningenbrood apart klein

100 gram amandelen
450 gram tarwebloem
9 gram instantgistkorrels
9 gram zout
1 theelepel gemalen anijs
35 gram suiker
15 gram citroensuiker
35 gram vloeibare honing
75 gram plantenmargarine
225 gram (lactosevrije) melk

garnering:
1 rauwe boon voor in het deeg
1/2 losgeklopt ei om te bestrijken
gekonfijte papaja- en ananasblokjes, gekonfijte kersen, amandelen

De bereiding:

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Maal de amandelen met schil in het bakje van de staafmixer niet al te fijn of gebruik kant en klaar amandelmeel.
Smelt de margarine in een steelpan en warm de (lactosevrije) melk hierin ook op tot handwarme temperatuur.
Neem een grote mengkom en weeg alle droge ingrediënten en de honing af in de volgorde van het recept en doe ze in de kom.
Houdt een handje bloem achter om werkblad en handen te bestrooien. Laat de gistkorrels en het zout elkaar niet raken en roer alles na het afwegen meteen door elkaar. Giet de grootste hoeveelheid van het melk-margarinemengsel als laatste erbij in het midden van het meelmengsel.
Kneed alles goed door elkaar tot een samenhangende massa. Is het deeg nog te droog of te stijf voeg dan de rest van de vloeistof toe. Mocht het nog te plakkerig zijn, voeg dan iets bloem bij.
Neem het deeg uit de kom en ga verder op je werkvlak.
Duw het deeg met de handpalmen van je af  en maak er daarna een ronde bal van. Herhaal dit steeds. Het deeg uit elkaar trekken en weer in elkaar duwen is ook prima om het soepel te maken.
Als het deeg soepel en elastisch aanvoelt, na 5 tot 10 minuten kneden, is het klaar om te rijzen. Dit kan in de mengkom waar je een beetje bloem in strooit. Leg de deegbal erin en dek de kom af met een lichte en schone plastic zak ruim erom heen. Strooi er een beetje bloem over.

Laat de mengkom met deeg een uur rijzen op een niet te warme radiator of bovenop een ruime pan met heet water uit de kraan. Zeker in de winter moet de omgeving van het deeg warm zijn om de gistcellen goed te laten werken.
Neem ondertussen een ronde koekvorm of springvorm van 20 cm doorsnede en leg hierin bakpapier. Hierin ga je de kroon bakken.

Als het deeg is gerezen tot de de dubbele hoeveelheid kun je het nog een keer goed doorkneden op het werkblad met een beetje bloem erbij. Stop er nu een rauwe boon in.

Nu komt het leuke stukje: het vormen van de driekoningenkroon.
Maak eerst een ronde bal van het deeg. Zorg dat de plooien onderin de bal zitten en de bovenkant glad is. Maak de bal iets platter, hij rijst nog wat uit.
Laat het deeg eerst nog 10 minuten afgedekt rijzen op een warme plek.
Neem dan een keukenschaar en knip de rand om de twee centimeter in en snij  er bovenop een stervorm in door drie lange sneden laten kruisen in het midden. Straks rijst dit uit tot mooie punten.
Bestrijk daarna de kroon met behulp van een bakkwast met losgeklopt ei en leg amandelen en gekonfijt fruit op de rand van de kroon.
Laat het deeg nu nog  eens twintig minuten rijzen op een warme plek zonder tocht.

Ondertussen verwarm je de oven voor op 200 graden Celsius.

Het brood moet in totaal ongeveer 35 minuten bakken. Dit brood is vrij zoet en bevat amandelmeel wat sneller kan verbranden. Daarom moet na 10 minuten bakken de oven teruggezet worden op 180 graden Celsius. Vergeet dus niet de kookwekker te zetten.
Wordt het deeg toch te bruin dan kun je er een stuk aluminiumfolie overheen leggen.
Het brood is gaar als het mooi bruin is aan de onder- en bovenkant, als het hol klinkt als je erop klopt en als het lekker ruikt.
Haal het deeg uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster.

Lekker bij de broodmaaltijd of als tussendoortje bij thee of koffie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s