Kruidkoek met gember – glutenvrij

Een goede start voor het nieuwe glutenvrije jaar is om met frisse moed je bakspullen te verzamelen en een kruidkoek te gaan bakken. Een heerlijk malse gevulde kruidkoek met veel gezonde vezels die lijkt op een Indische cake, dat was mijn idee voor het recept voor deze gemberkruidkoek zonder gluten. En het is gelukt. Door fiberhusk in het deeg te doen, een ei toe te voegen en wat (soja)yoghurt krijg je een mooi stevig beslag met weinig margarine erin. De gember en de rozijnen zorgen er voor dat de koek langer mals blijft en dat de smaak lekker pittig is. Daar zorgen natuurlijk ook de koekkruiden voor. Boekweit- en havermeel passen perfect in deze koek, ze zijn vezelrijk en smaakvol.
Gebruik  glutenvrije meelsoorten en bakpoeder met het glutenvrije logo.

glutenvrije kruidkoek met gember

glutenvrije kruidkoek met gember

Wat heb je nodig voor de glutenvrije gemberkruidkoek?

25 gram plantenmargarine
50 gram boekweitmeel
200 gram havermeel
7 gram bakpoeder
7 gram fiberhusk
1/2 theelepel bakkerszout
3 eetlepels koekkruiden
150 gram lichte basterdsuiker
20 gram sinaasappelsuiker
1 ei
150 gram (soja)yoghurt
125 gram sinaasappelsap
50 gram rozijnen
70 gram gesneden gember (als variatie op de gemberstukjes  kun je 70 gram extra rozijnen of gewelde abrikozen of zwarte pruimen nemen)
garnering:
1-2 eetlepels zonnebloempitten

Bereiding:

kruidkoek in bakblik met bakpapier

kruidkoek in bakblik met bakpapier

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Zet een vuurvast schaaltje water in de oven voor stoomvorming en tegen uitdrogen. Let bij het openen van de oven op de vrijkomende stoom.
Wel de rozijnen een paar minuten in hete thee.
Zet dit even apart.
Prepareer een cakevorm met bakpapier door hem in te vetten met wat olie en er een brede strook en een smalle strook bakpapier in te leggen zodat je geen kreukels in het deeg krijgt.

Smelt de plantenmargarine in een steelpan en zet dit even apart.
Neem een grote mengkom en doe daarin de meelsoorten, het bakpoeder, fiberhusk, koekkruiden, zout, basterdsuiker en de sinaasappelsuiker. Meng dit goed met een garde.
Voeg dan het losgeklopte ei, de (soja)yoghurt en het sinaasappelsap toe en de gesmolten margarine toe. Meng dit goed.
Voeg als laatste de fijngesneden gember en de gewelde rozijnen toe en schep dit goed door elkaar.
Neem nu de geprepareerde cakevorm en schep het koekbeslag erin. Bestrooi het met de zonnebloempitten.

Bak de gemberkruidkoek in een uur gaar en bruin.

Neem na het bakken de koek uit de vorm en laat het bakpapier er nog even om. Laat hem uitdampen op een taartrooster.
Verpak hem dan in aluminium- of huishoudfolie en in een goed afgesloten trommel. Hij blijft zeker gedurende 4-5 dagen houdbaar en mals. Hij is ook goed in te vriezen.
De kruidkoek is lekker bij koffie of thee.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s