Japanse boekweitkoekjes – bevat gluten

Deze koekjes gemaakt met boekweitmeel en met tarwebloem zijn populair in Japan en heten soba bora. De koekjes hebben in Japan de traditionele vorm van een bloem met een gat in het midden. In Nederland kennen we wel pannenkoeken met boekweitmeel maar we hebben geen recepten voor koekjes met boekweitmeel dus het is leuk om eens mee te experimenteren. Het zijn een soort biscuitjes, niet te zoet, bescheiden en heerlijk om op te knabbelen. Je kunt ze heel goed langer bewaren, ze blijven knapperig.
Om ze nog iets aparter te maken heb ik aan het originele recept gemalen anijs en geraspte sinaasappelschil toegevoegd. Proef maar eens of je deze variatie goed vindt.

Wat heb je nodig voor 29 stuks?

soba bora,  Japanse boekweitkoekjes

soba bora, Japanse boekweitkoekjes

75 gram plantenmargarine
2 eieren
200 gram boekweitmeel
200 gram tarwebloem
12 gram bakpoeder
¼ theelepel zout
225 gram lichte basterdsuiker
1/2 theelepel gemalen anijs
sinaasappelrasp van ½ sinaasappel
2 eetlepels water

 

Bereiding:

Smelt de margarine in een steelpan. Neem van het vuur af en laat even afkoelen.
Zeef en meng ondertussen de meelsoorten en het bakpoeder en het zout in een grote kom. Voeg dan al roerend hieraan toe de basterdsuiker, de eieren en de gesmolten margarine toe. Als laatste de anijs, de sinaasappelrasp en het water. Kneed dit snel tot een soepele bal.
Laat het deeg afgedekt minimaal een uur rusten.

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Rol daarna het deeg uit op bakpapier tot ¼ cm dikte. Als je hierbij huishoudfolie over het deeg uitspreidt blijft het deeg niet plakken en gaat het uitrollen beter. Je hebt dan geen bloem meer nodig om uit te rollen en het deeg droogt zo minder uit.
Neem een bloemkoekjesvorm en steek hiermee de koekjes uit. Druk met een kleine ronde uitsteekvorm een gaatje uit in het midden. Dit kan bijvoorbeeld met een appelboor. Ik vond toevallig een klein metalen kerstklokje heel geschikt hiervoor.

Leg de boekweitkoekjes op een bakblik met bakpapier en bak ze lichtbruin in ongeveer 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen op een rooster.

Geniet ervan bij thee of koffie.

Advertenties

4 gedachten over “Japanse boekweitkoekjes – bevat gluten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s