Graham crackers en taartbodem – bevat gluten

Graham crackers zijn eigenlijk geen echte crackers maar een vierkant koekje met volkorenmeel en honing  in de typische vorm van een cracker met gaatjes erin.
Ze worden vaak gebruikt als basis voor een taartbodem. In Nederland kennen we de digestive biscuits die je in plaats van Graham crackers kunt gebruiken maar als je ze zelf maakt weet je precies wat erin zit. In Amerika heet volkorenmeel graham flour en dat is weer vernoemd naar Sylvester Graham, de voorganger van de reformbeweging. Hij zette de Amerikanen tijdens de Industriële Revolutie aan tot gezonder te eten door meer ongebleekt en onbewerkt volkorenmeel te gebruiken. Mijn versie van Graham crackers bevat geen melkproducten. Verder heb ik er fijne havermout, geen havervlokken, in verwerkt als vervanging van tarwezemelen. Havermeel zou ook een variatie kunnen zijn. Het afwerken van de graham crackers tot hun definitieve vorm is precisiewerk en vergt de meeste inspanning. Je kunt ze ook op het oog in vierkanten snijden zonder meetlat erbij. Anijs als smaakmaker maken de koekjes aparter.

graham crackers

Graham crackers

Wat heb je nodig voor 16 Graham crackers?

95 gram volkorenmeel
65 gram bloem
15 gram fijne havermout of havermeel
2 gram bakpoeder
65 gram kristalsuiker
20 gram honing
mespunt zout
1 theelepel gemalen anijs
95 gram koude plantaardige margarine
2-3 eetlepels sinaasappelsap

De bereiding:

Meng en zeef alle meelsoorten en het bakpoeder. Snij de margarine in blokjes. Meng alle ingrediënten door elkaar tot kruimels in de volgorde van het recept. Voeg als laatste het sap toe en maak er snel een samenhangend deeg van.

De sport is om dit koekje zoveel mogelijk op een cracker te laten lijken.
Voor de juiste afmeting nemen we nu een meetlat en rollen het deeg uit met een deegrol tot een plak van 25 bij 23 cm. Dit kan het beste tussen twee vellen bakpapier.
Op het onderste vel teken je dan de afmetingen voor de deegplak. Snij daarna met een scherp mes of pizzames 5 rechte repen van 5,5 bij 12,5 cm. Snij deze plakjes weer doormidden tot je deegplakjes krijgt van 6,25 cm bij 5,5 cm.

Oven voorverwarmen op 175 graden Celsius. Laat de deegplak aan elkaar zitten en leg deze in de koelkast met het bakpapier boven en onder erop. Laat dit 15 minuten koelen. Haal het bovenste bakpapier eraf.
Leg het deeg nu op een bakplaat en prik elk koekje in met de achterkant van een sateprikker voor het biscuiteffect. Ik maakte 12 gaatjes per koekje. Snij alle randjes nog eens door.

Bak ze in de oven goudbruin aan de randen gedurende ongeveer 14-15 minuten. Hoe langer je ze in de oven laat hoe knapperiger ze worden. Laat de crackers uit de oven nog 5 minuten op de bakplaat liggen.
Haal ze voorzichtig van de bakplaat af, ze zijn nog zacht maar worden krokant bij afkoelen.
Snij nu alle koekrandjes nog eens door met een pizza rolmes zodat de randen scherp zijn en leg de crackers op een rooster. Laat dit afkoelen. Ze worden nu harder.

Door hun eigenschappen zijn Graham crackers geschikt om een taartbodem van te maken. Het vet in de vierkante koekjes houdt alles goed bij elkaar en de vezels uit het volkorenmeel bindt het vocht uit de taartvulling.
Je gaat de crackers stukslaan dus je hoeft bij het bakken geen precisiewerk te verrichten.

Als je een taartbodem wil maken van deze koekjes dan komen de afmetingen natuurlijk niet zo nauw want je verkruimelt ze toch. Neem dan:
175 gram Graham crackers, 25 gram kristalsuiker en 45 gram margarine.
Verkruimel de koekjes in een afgesloten plastic zak met een deegrol.
Smelt de margarine in een steelpan en roer er dan de suiker en de koekkruimels door.
Druk de kruimels goed plat in een ingevette springvorm met bijvoorbeeld een jampot.
Bak de bodem een vijftal minuten voor op 180 graden Celsius dan krijg je zeker een krokante bodem.
Wel nog goed laten afkoelen voordat je hem vult met bijvoorbeeld fruit of kwark. Afkoelen van de vulling moet ook als je de bodem ongebakken gebruikt anders krijg je een soggy bottom.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s