Zaletti – glutenvrije Venetiaanse maiskoekjes

Nadat een vriendin een reis naar Venetië  had gemaakt en erover had verteld, ontdekte ik in een Venetiaans kookboek het recept voor zaletti. Ik kreeg toen het culinaire bewustzijn dat je met een andere meelsoort dan tarwe heerlijk gebak kon maken. Andere culturen waren daar al eeuwen mee bezig en ik ging nu op speurtocht naar die aparte bakrecepten. Voor mijn blog da’s andere koek was het een leuke uitdaging om de zaletti helemaal glutenvrij te maken. Er ontstond een verfijnd koekje dat het meest lijkt op een romige beschuit, heerlijk knapperig van buiten door de mais en zacht wegsmeltend van binnen. Typisch aan zaletti is dat ze altijd fijn maismeel (geen maizena!) bevatten, citroen en rum. Verder zijn er heel veel verhoudingen tussen de ingrediënten en variaties voor een vulling . Ik koos pijnboompitten maar rozijnen of sukade kun je ook eens proberen. Als vochtbestanddeel wat nodig is voor de fiberhusk gebruikte ik afgekoelde earl greythee en natuurlijk de rum om te voorkomen dat het glutenvrije koekje te droog werd. Het kleine beetje fiberhusk voorkomt dat het glutenvrije koekje uit elkaar valt doordat de vezels het vocht zeer goed en snel absorberen. Kies alle meelsoorten en bakpoeder glutenvrij.

glutenvrije zaletti

glutenvrije zaletti

Wat heb je nodig voor 19 zaletti?

100 gram plantenmargarine
100 gram suiker
10 gram vanillesuiker
10 gram citroensuiker
1 ei
150 gram maismeel
100 gr. volkorenrijstemeel
50 gram havermeel
2 theelepels/6 gram bakpoeder
1/3 theelepel/1 gram fiberhusk
snuf zout
2 eetlepels (earl grey) thee
1 eetlepel rum
30 gram pijnboompitten

De bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Zet een vuurvast bakje met water in de oven voor stoomvorming en tegen uitdrogen. Let op voor hete stoom bij het openen van de oven.
Mix de margarine, de suiker en de smaaksuikers tot een romig geheel in een grote mengkom.
Voeg het ei toe en mix dit erdoor.
Weeg en zeef de meelsoorten en de bakpoeder, fiberhusk en het zout. Voeg deze droge stoffen toe, samen met de thee en de rum. De alcohol uit de rum verdampt bij het bakken.
Voeg als laatste de pijnboompitten toe en meng deze erdoor.
Maak een salami van het deeg met een dikte van 4 centimeter en snij er ongeveer 19 plakjes van van 1 centimeter dikte.
Leg deze op een bakplaat met bakpapier.

Bak de zaletti goudbruin aan de onderzijde en geurend gedurende 21 tot 22 minuten. Ze blijven goudgeel aan de bovenkant door het maismeel.

Laat ze uitdampen op een rooster en verpak ze daarna goed in een afgesloten trommel. Ook goed in te vriezen.

Heerlijk bij de thee. Buon appetito!

Advertenties

Een gedachte over “Zaletti – glutenvrije Venetiaanse maiskoekjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s