Wittgensteins Weense theekoek – bevat gluten

Traject over voeding en filosofie: koken met Wittgenstein
Als culinair filosofe ben ik altijd op zoek naar opmerkingen over etenswaren in filosofische geschriften. Bij de Oostenrijkse-Engelse filosoof Ludwig Wittgenstein ben ik gestuit op deze interessante tekst uit een geheim geel dagboek. Dit dagboek hield hij bij tijdens de Eerste Wereldoorlog aan het Russische front. Gedurende die tijd schreef hij in spiegelschrift naast persoonlijke opmerkingen ook religieuze en filosofische notities.
In de volgende passage reflecteert hij daarbij  over zijn behoefte aan Weense lekkernijen.
Deze stellingen over gebak vormen een logisch traktaat.

Weense theekoek, een logische traktatie

1.     Deze koek is alles wat het geval is.
1.1   Immers het geheel van de ingrediënten bepaalt wat het geval is.
2.     De koek valt in ingrediënten uiteen.
2.1   De ingrediënten zijn een verzameling van meel, boter, suiker ei en zout in  gewichtsverhoudingen van 10 : 5 : 3 : 1 : 1/25.
2.2   Wat de koek is, het geval, is het bestaan van connecties.
2.3   Connecties zijn de verbindingen tussen de ingrediënten
3.     In de logica is niets toevallig: als de ingrediënten in een connectie (verbinding) voorkomen  kunnen, moet de mogelijkheid er zijn dat het geheel van de ingrediënten (de koek) maakbaar is.
4.     Over de subjectieve beleving van de koek (de smaak) kunnen we niets zinnigs zeggen.
4.1   Smaakbeleving heeft strikt genomen niets met filosofie te maken.
5.     Deze stellingen zijn verhelderend omdat hij die ze begrijpt ten slotte erkent dat ze onzinnig  zijn.
5.1   Men moet deze stellingen overwinnen om de bereiding en het bakproces van de koek te  zien.
6.     Alles wat we zien, zou ook anders kunnen zijn.
Alles wat we kunnen beschrijven zou ook anders kunnen zijn.
Alles wat beschreven wordt, dat kan gebeuren.
7.     Bloglezers  mogen in dit speciale geval betekenisloze beschrijvingen geven over de  subjectieve beleving van de koek, al is het moeilijk iets te zeggen dat het zwijgen overtreft.

logische Weense theekoek

logische Weense theekoek

Willen de bloglezers deze theekoek gaan fabriceren, dan dienen ze in logische stappen de volgende ingrediënten eerst af te meten, dan te mengen en daarna te kneden:

125 gram roomboter
75 gram poedersuiker
1 pakje vanillesuiker
25 gram ei
200 gram tarwebloem
50 gram amandelmeel
mespunt zout
garnering:
2 eetlepels greinsuiker
2 eetlepels amandelschaafsel

Na het kneden het deeg een uur laten rusten.

Het vormingsproces van de theekoek van Wittgenstein gaat met behulp van wiskundige bakvormen. Men heeft daarbij de keuze uit cirkels, driehoeken en vierkanten.
Daarvoor het deeg bewerken met een deegroller tot een dikte van exact 4 mm.
Het deeg kan dan met precisie uitgestoken worden.
Nadat het uitgestoken deeg bestreken is met 25 gram losgeklopt ei kan men de theekoeken aantrekkelijker maken door ze te garneren met 2 eetlepels grove suiker en 2 eetlepels amandelschaafsel. De eetlepels dienen gestandaardiseerde maatlepels te zijn.
Het bakproces vindt verder plaats in een voorverwarmde oven bij 175 graden Celsius gedurende 8-10 minuten.
Het eindprodukt dient dan goudbruin te zijn.

Frau Strassenbahn-Allee, culinair filosofe, Wenen 2009
Advertenties

4 gedachten over “Wittgensteins Weense theekoek – bevat gluten

      1. eurolacpuntnet

        Ik vind je filosofische gebak het leukste. En natuurlijk neem ik altijd gewoon roomboter als er margarine staat. Ik vind margarine namelijk een soort van kunstvoeding 😉

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s