Kruidige boekweitwafels – bevat gluten

Met allerlei feesten worden in Zuid Nederland en België nog steeds veel wafels gebakken. Speciaal voor komende carnaval heb ik een recept voor wafels met boekweitmeel gemaakt om mijn bloglezers uit die streken een plezier te doen en bloglezers uit noordelijker contreien er eens mee kennis te laten maken. Het is een lichte en kruidige versie  van een wafel geworden met het steeds populairder wordende boekweitmeel. Boekweit is een pseudograan, heeft geen aren zoals tarwe en is afkomstig uit de duizendknoopfamilie. Het bevat geen gluten maar wel veel voedingsstoffen zoals eiwit en voedingsvezels. Door de mengeling met speltmeel en tarwebloem is het een smakelijke en gezonde wafel geworden. De boekweitwafels zijn kruidig van smaak, niet alleen door het boekweitmeel maar ook door de koekkruiden. Ze zijn superluchtig door bakpoeder, geklopt eiwit en natriumbicarbonaat. Het rijsmiddel natriumbicarbonaat werkt goed bij het zure sinaasappelsap en de (soja)yoghurt die erin zitten. Doordat de wafel weinig vet bevat is hij licht verteerbaar.

boekweitwafels voor carnaval

boekweitwafels voor carnaval

Wat heb je nodig voor 24 kruidige carnavalswafels?

150 gram volkorenspeltmeel of -tarwemeel
100 gram boekweitmeel
125 gram tarwebloem
1 theelepel/2 gram bakpoeder
1/2 theelepel natriumbicarbonaat
1 theelepel zout
2 theelepels koekkruiden
2 eieren, gesplitst
25 gram neutrale olie
30 gram lichte basterdsuiker
250 gram/cc sinaasappelsap
250 gram/cc (soja)yoghurt

Bereiding:

Meng en zeef de meelsoorten en het bakpoeder, het zout en natriumbicarbonaat en koekkruiden in een grote mengkom.
Splits de eieren. Meng de dooiers met de olie. Voeg de dooiers met olie toe aan het meelmengsel.
Klop de eiwitten stijf in een schone kom met de basterdsuiker. Dit kan het snelste met een mixer of keukenmachine. Zet de eiwitten nog even apart.
Voeg het sinaasappelsap en de yoghurt bij het meelmengsel en meng goed. Schep dan het stijfgeklopte eiwit luchtig door het beslag met een rubber spatel en verdeel het goed.

Het wafelijzer voorverwarmen en licht met olie invetten bij elke wafel, dit is afhankelijk van je wafelijzer. Er zit weinig vet in het beslag en misschien bakt het aan.
Bedek het hete oppervlak voor 2/3 met het beslag en klap het ijzer dicht.
Bak de wafels in ongeveer 2 tot 3 minuten gaar en goudbruin. Ze bevatten boekweitmeel waardoor ze iets lichter blijven dan bij wafels met tarwebloem.
Vers eten is het lekkerst maar je kunt ze warm houden in een oven bij 100 graden Celsius of op een groot bord boven op een pan met kokend water op het fornuis.

Lekker met poedersuiker, fruit of met halfzoete jam of compote of zonder zoetigheid erop als een tussendoortje met carnaval of een ander feest.

2 gedachten over “Kruidige boekweitwafels – bevat gluten

    1. Inostrate Berichtauteur

      150 gram speltvolkorenmeel staat in dit recept.
      Is dit weggevallen op jouw beeld van de website? Dit kan bij een klein screen (van een I-pad bijv.), op de pc kun je alles beter bekijken. Succes met bakken!

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.