Speltpistolets met kaas – bevat gluten

Deze kaasbroodjes heeft mijn dochter gemaakt bij ons gezamenlijke bakexperiment om te kijken of mijn recept klopte. Ze gaf er een prachtige klassieke vorm van een pistolet aan, een langwerpig broodje waarbij het midden is ingesneden. Ze koos voor deze vorm ” .. om de ambivalente splitsing tussen de realiteit en de droomwereld van de menselijke ziel weer te geven.. ”  Met deze omschrijving past het recept bijna in de filosofische categorie van dit blog. De lichtbruine broodjes  zijn gemaakt van een meelmengsel van volkorenspeltmeel en bloem en zijn niet moeilijk te maken  voor een beginnend bakker. Door de kaas  en de kruiden zijn ze net wat pittiger.

kaaspistolets met speltmeel

kaaspistolets met speltmeel

Wat heb je nodig?

400 gram speltvolkorenmeel
100 gram tarwe- of speltbloem
8 gram zout
7 gram instant gistpoeder
2 eetlepels bruine suiker
2 eetlepels olie ( 25 gram)
1 eetlepel oregano
1 eetlepel pizzakruiden
290 gram/cc handwarm water

½ ei om te bestrijken voor het de oven ingaat
50 gram geraspte 30 plus kaas

Bereiding met de hand:

Vet de vlaai- of een bakplaat in met wat olie of gebruik bakpapier.

Zet alle ingrediënten klaar en weeg ze af. Zorg voor een warme omgevingstemperatuur en vermijd tocht bij het rijzen.
Meng en zeef eerst het meel, de bloem, het zout en de gist, de suiker en de groene kruiden in een grote mengkom door elkaar. Maak een kuiltje in het midden.
Giet de olie en  het water in het midden van het meelmengsel en werk dit door het meel.
Is het deeg nog te droog voeg dan druppelsgewijs een extra lepel water toe. Is het deeg te nat een of meerdere lepels extra meel erbij strooien. Beter iets te vochtig dan te droog deeg want door het kneden wordt het deeg ook droger. Het deeg moet niet  plakken aan je handen. Iets plakken van het deeg aan het werkblad helpt bij het kneden.
Haal het deeg uit de kom en kneed nu 5 tot 10 minuten op je werkblad tot het soepel en elastisch aanvoelt. Kneden kan bijvoorbeeld door met de handpalmen de deegbal van je af te duwen op het werkvlak of het deeg verschillende malen uit elkaar te trekken en weer tot een bal te vormen.

Zet het deeg daarna weg op een warme plek in de mengkom om te rijzen voor de eerste keer. Dit kan bijvoorbeeld op een pan met warm water of op een warme radiator met een dunne schone plastic zak of huishoudfolie er luchtig eroverheen tegen het uitdrogen.
Laat het deeg 1 uur rijzen tot het volume ongeveer is verdubbeld.

Kneed daarna het deeg nog een keer kort door.
Voeg de geraspte kaas toe en kneed deze erdoor. Maak een rol van het deeg en verdeel deze in 16 gelijke stukjes. Maak van elk stukje een klein rolletje en maak de uiteinden spitser voor de pistoletvorm. Snij met en scherp mesje het broodje in de lengte door. Leg ze zo ver mogelijk uit elkaar op het bakblik voor een strakke vorm.
Bestrijk het deeg vlak voor het bakken met losgeklopt ei.

Laat het deeg in totaal 30 minuten rijzen voor de tweede keer, weer op een warme plek en met en grote dunne plastic zak of huishoudfolie ruim eroverheen.

Verwarm de oven 10 minuten voor op 200˚C.

De pistolets moeten ongeveer 12 minuten bakken tot ze mooi goudbruin zijn en lekker ruiken.

Het zijn perfecte broodjes voor de lunch of bij een Italiaanse minestronesoep.

Advertenties

3 gedachten over “Speltpistolets met kaas – bevat gluten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s