Appeltaart met kaneelsiroop – glutenvrij

Iedereen is dol op  appeltaart en zeker als je deze smeuïge glutenvrije variatie proeft, zul je ervan genieten. Hij is vrij snel klaar en geurt heerlijk bij het bakken. Glutenvrije cake kan droog uitvallen maar daar heb ik enkele maatregelen tegen genomen, geïnspireerd door halva, een amandelgriescake uit Griekenland en Turkije. Deze wordt direct na het bakken als hij nog warm is, overgoten met een kruidige suikerstroop waardoor hij lekker sappig wordt. Doordat deze taart ook appelstukjes, rozijnen en sukade door het hele deeg heeft, blijft hij zeker sappig en vol smaak. Ik heb een lekkere feestelijke en lichte meelmengeling gemaakt van maismeel, rijstemeel en havermeel die prachtig bruin bakt en een lekkere korst geeft. Het kaneelsiroopje maak je als de taart in de oven staat. Kies voor de appeltaart glutenvrij meel en bakpoeder.
Als gastcolumniste voor het blog van Sightdish heb ik  een extra glutenvrij gebakrecept voor Pasen gemaakt. Dit is een glutenvrije amandeltaart met abrikozen en vind je hier. Als paasbrood kun je ook dit kerstbroodrecept maken van de blogpost van afgelopen december.

glutenvrije appelcake met kaneelsiroopje

glutenvrije appelcake met kaneelsiroopje

Wat heb je nodig voor de glutenvrije appeltaart met kaneelsiroop?

 vulling:
2 grote appels
30 gram sukade
75 gram donkere rozijnen
deeg:
100 gram plantenmargarine
100 gram suiker
10 gram vanillesuiker
10 gram citroensuiker
2 eieren
75 gram/cc (groene) thee
120 gram/cc sojayoghurt
1 eetlepel sinaasappellikeur
1 eetlepel citroensap
100 gram volkorenrijstemeel
50 gram havermeel
150 gram fijn maismeel
1/2 theelepel fiberhusk
2 theelepels bakpoeder

De bereiding:

Vet een springvorm in van 20 cm doorsnede in en strooi er wat maismeel in.
Wel de rozijnen in (groene) thee gedurende 10 minuten en droog ze daarna. Bewaar de thee voor in het deeg. Je kunt ook andere thee nemen maar ik koos groene thee vanwege de lichte  kleur. Schil de appel en maak er 1 centimeter grote blokjes van. Bedruppel ze met wat citroensap tegen verkleuring. Zet dit even apart bij de afgewogen sukade en de gewelde rozijnen.
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Zet een vuurvast bakje water in de oven voor stoomvorming. Pas op bij het openen van de oven voor de  hete stoom.
Mix de margarine in een grote mengkom met de suiker en de smaaksuikers. Voeg dan de eieren een voor een toe.
Weeg  de meelsoorten, de fiberhusk en de bakpoeder, zeef alles en meng door elkaar.
Voeg het meelmengsel nu toe in drie delen aan de margarine-suikermassa. Voeg dan ook de (groene) thee, de (soja)yoghurt, de likeur en het citroensap toe in drie delen. Dus om en om meel en vocht zodat het deeg luchtig blijft. Als laatste schep je er de vulling door van appelstukjes, sukade en rozijnen.

Schep nu met een rubberen spatel het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad.
Laat de appeltaart 45 minuten bakken tot hij goudbruin is en een sateprikker er droog uitkomt als je hem in het midden van de taart steekt.

Ondertussen maak je de kaneelsiroop.

Kaneelsiroop

100 cc/1 deciliter water laten koken, 50 gram suiker hierin oplossen met een kaneelstokje en een theelepel citroensuiker. Dit geheel laten laten trekken en inkoken tot het wat dikker wordt, gedurende 10-15 minuten. Af en toe roeren en er bij blijven. Deze siroop kun je na het bakken voor een groot deel over de taart druppelen.
Direct na het uit de oven halen van de appeltaart zet je de springvorm op een vuurvaste ondergrond en bedruppel  je de warme taart lepelsgewijs over het gehele oppervlak met de kaneelsiroop. Je kunt met een sateprikker enkele keren door de taart prikken om de siroop nog beter te verdelen. Kijk goed of de siroop wordt opgenomen en er niet bovenop blijft liggen. Als er nog wat kaneelsiroop overblijft kun je die later ook nog serveren bij de taart.

Maak na het begieten met siroop de springvorm los en laat de appeltaart uitdampen op een rooster. Hij kan op de springvormbodem blijven staan zodat je hem makkelijk kunt verplaatsen.
Na het afkoelen de taart goed verpakken in aluminiumfolie tegen uitdrogen.

Heel lekker bij een feest of verjaardag.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s