Kruidig boekweitbrood – glutenvrij

Voor dit heerlijke geurende boekweitbrood heb ik koekkruiden gebruikt waardoor het een lekkere smaak krijgt. Bij boekweit met zijn aardse smaak past dit heel goed. Als variatie kun je ook eens gemalen anijs proberen. Naast boekweitmeel zit er ook iets havermeel en tapioca in het brood voor een goede balans van uiterlijk en smaak.
Dit glutenvrije brood is snel te maken. Je hoeft het niet te kneden want het is een beslag. Na het mengen van alle ingrediënten hoef je alleen maar te wachten tot het voldoende is gerezen en dan kan het de oven in. De garnering van het boekweitbrood bestaat uit zeer kleine korreltjes amarant.  Amarant is een glutenvrije zaadsoort die je kunt koken (in soep of pap) of poffen en er bestaat ook amarantmeel voor gebak maar dit is erg prijzig.
Gebruik voor het brood glutenvrije meelsoorten en het bakpoeder met een glutenvrije aanduiding.

kruidig glutenvrij boekweitbrood

kruidig glutenvrij boekweitbrood

Wat heb je nodig voor het kruidige glutenvrije boekweitbrood?

300 gram boekweitmeel
50 gram havermeel
50 gram tapioca
8 gram gedroogde gistkorrels
8 gram bakkerszout
8 gram bakpoeder
5 gram fiberhusk
12 gram donkere basterdsuiker
1 theelepel koekkruiden
15 gram olijfolie
450 gram lactosevrije melk
garnering:
1 eetlepel amarant of geroosterd sesamzaad

De bereiding:

Neem een metalen broodvorm en vet die goed in met olie en bekleed deze goed met bakpapier tegen het aanbakken.
Zet alle ingrediënten klaar en plaats de mengkom op de weegschaal. Weeg alles af in de volgorde van het recept. Hou de garnering even apart. Zie voor tips voor glutenvrij bakken de stoomcursus.
Roer eerst alles goed door elkaar met een garde, daarna met een siliconen spatel. Het beslag moet de dikte hebben van een stevige pap of dikke yoghurt. Kneden hoeft niet, er zitten geen gluten in die je moet oprekken.
Het broodbeslag kan nu in de broodvorm. Vul deze voor maximaal 2/3. Het brood moet de ruimte hebben maar niet er overheen gaan rijzen. Maak de bovenkant glad met een natgemaakte pannenlikker, dit is belangrijk voor een mooie korst.
Garneer het boekweitbrood met de amarantkorreltjes of met sesamzaad.
Vouw er een ruime en schone plastic zak overheen en laat het rijzen op een warme plek, op een radiator of bovenop een pan warm water.
De rijstijd is ongeveer drie kwartier, het deeg zit dan aan de rand van de broodvorm.

Verwarm de oven 10 minuten voor op 200 graden Celsius. Plaats hierbij een vuurvast schaaltje met water in de oven voor de stoom. Let op stoomvorming bij het openen van de oven.
Bak het boekweitbrood bruin in  ongeveer 30 minuten tot het brood mooi goudbruin en geurend is.

Dit kruidige glutenvrije boekweitbrood is een heerlijk basisbrood en alle beleg smaakt er lekker bij.

Glutenvrije boekweitbrood met cranberries of boekweitpistolets vind je misschien ook lekker.

Advertenties

2 gedachten over “Kruidig boekweitbrood – glutenvrij

  1. Marian

    Wat een heerlijk brood en supergoed gelukt! Het smaakt een beetje naar ontbijtkoek, maar dan lekkerder!!! Ik heb kokosbloesemsuiker gebruikt en havermelk. Dit ga ik zeker vaker maken, bedankt voor het delen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s