Chocolade pompernikkelbrood – bevat gluten

Pompernikkel is een zwart roggebrood afkomstig uit Westfalen, een streek grenzend aan Nederland. Dit heerlijke chocolade pompernikkelbrood is donker van kleur maar licht van structuur en heel mals. Dit brood is voor liefhebbers van apart brood én van chocolade. Het bewerkte recept is afkomstig van Marlena Spieler uit haar boek “De traditionele Joodse keuken”. Deze keuken kenmerkt zich door vele invloeden van allerlei culturen. In dit zwarte roggebrood vind je Duitse smaken zoals roggemeel, bier, karwijzaad en stroop gecombineerd met chocolade en koffie wat weer Zuid-Amerikaans van herkomst is. De combinatie werkt wonderwel en je krijgt een prachtig zeer donker brood wat heerlijk smaakt. Ik heb in mijn recept roggebloem  verwerkt in plaats van roggemeel, de gewone bloem vervangen door volkoren speltmeel en heb er meer bier in verwerkt dan in het originele recept zodat het ook een bierbrood is. Verder heb ik er iets neutrale olie in verwerkt vanwege langere houdbaarheid en minder stroop.

chocolade pompernikkelbrood

chocolade pompernikkelbrood

Wat heb je nodig voor 2 kleine chocoladeroggebroden?

65 gram cacaopoeder
280 gram roggebloem
220 gram volkoren speltmeel
8 gram gedroogde gist
1 theelepel (bakkers)zout
1 eetlepel instantkoffie
1 eetlepel karwijzaad
50 gram keukenstroop
300 cc oud bruin bier
2 eetlepels lauw water
20 gram/cc olijfolie

Bereiding:

Meet alle meelsoorten af en de cacaopoeder en zeef ze boven een mengkom. Voeg de gist, zout, koffie en karwijzaad toe en meng dit goed.
Voeg dan de stroop en de het bier en het water toe en kneed dit tot een soepel deeg. Het mag licht vochtig zijn maar niet plakken.
Laat het deeg afgedekt rijzen op en warme plaats gedurende 2 uur. Kneed het nogmaals door en verdeel het in tweeën.
Bol elk deel op en snij het licht in met een mes in een ruitpatroon. Leg het op een bakplaat bekleed met bakpapier en laat het nogmaals 45 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 185 graden Celsius.
Bak de pompernikkels gedurende 30 minuten gaar, de laatste vijf minuten aluminiumfolie over het brood doen tegen verbranding.
Als het brood hol klinkt als je erop klopt en lekker ruikt dan is het gaar.
Laat het als het uit de oven komt uitdampen op een rooster en bestrijk het als het nog warm is met een bakkwast met water voor een mooie glans.

Lekker met wat boter bij een kop koffie of bij een uitgebreide lunch.

Advertenties

Een gedachte over “Chocolade pompernikkelbrood – bevat gluten

  1. Pingback: Strijdlustig Leesvoer | Eurolac!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s