Vogelnestjes glutenvrije voorjaarskoekjes

Alle vogels in onze tuin zijn nu superdruk bezig met nestjes maken en elkaars aandacht trekken. Dat de vorm van dit koekje een vogelnestje is geworden is niet toevallig. De pijnboompitten lijken precies op eitjes.
Het deeg van deze glutenvrije koekjes is heerlijk kruidig door de gemalen kardemom gecombineerd met mahleb of mahlab, een smaakmaker uit het Midden Oosten, te koop in een mediterrane supermarkt.

mahleb kersenpitjes

mahleb kersenpitjes

Mahleb bestaat uit minuscule kersenpitjes met een subtiele amandelsmaak. Het is gemalen te koop maar nog lekkerder is het als je de hele pitjes zelf vijzelt omdat, net als bij kardemom, de smaak snel vervluchtigt na het malen of vijzelen.

Kies de meelsoorten en het bakpoeder glutenvrij.

 

glutenvrije vogelnestjes

glutenvrije vogelnestjes

Wat heb je nodig voor 26 glutenvrije vogelnestjes?

90 gram dieetmargarine
80 gram lichte basterdsuiker
1 eetlepel citroensuiker
1/2 ei
1/4 theelepel bakpoeder
1/4 theelepel zout
1/4 theelepel fiberhusk
125 gram havermeel
125 gram boekweitmeel
1/4 theelepel gevijzelde mahleb
1/4 theelepel gemalen kardemom
garnering:
1/2 ei
pijnboompitten

De bereiding:

Roer in een mengkom de dieetmargarine met de basterdsuiker en de citroensuiker zacht en romig met een houten lepel.
Voeg dan het halve ei toe en meng dit erdoor.
Meng in een aparte kom de droge bestanddelen: bakpoeder, zout, fiberhusk, haver- en boekweitmeel en de gemalen kardemom en mahleb. Voeg dit mengsel toe aan het romige deel en werk dit door elkaar tot een soepel deeg, eerst met de lepel en daarna met de hand. Is het nog wat te droog, doe er dan nog een lepeltje ei extra bij en bewaar de rest van het ei om te bestrijken.

Laat het deeg een kwartiertje rusten, afgedekt in de mengkom.

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en plaats een vuurvast bakje water in de oven om te voorkomen dat het koekdeeg teveel uitdroogt. Let op stoomvorming bij het openen van de oven.

Maak van het deeg een lange rol. Snij deze in ongeveer 26 bolletjes ter grootte van een walnoot en druk hierin vrij diep je duim zodat er een holletje ontstaat. Plaats de koekjes op een bakplaat met bakpapier.

Leg in elk nestje enkele pijnboompitjes en bestrijk de nestjes daarna met behulp van een bakkwast met het halve geklopte ei zodat de pitjes blijven vastzitten en een mooie glans ontstaat.

Bak de vogelnestjes in ongeveer 18 minuten mooi bruin en knapperig. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster.

Geniet van het voorjaar en de koekjes!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s