Boekweitpistolets – glutenvrije broodjes bakken

Op deze glutenvrije boekweitpistolets ben ik trots, het is mijn eerste recept voor glutenvrije broodjes wat niet in een vorm is gebakken en een heerlijke knapperige korst heeft! De smaak is intens en nog smakelijker dan een “gewoon” broodje door de aparte meelsoorten. De langzame bereiding is bijzonder en geïnspireerd door het (niet glutenvrije) broodbakboek Nachtbrood van Ineke Berentschot. Door het brooddeeg een nacht lang te lang rijzen treedt er een soort voorvertering of fermentatie op in het deeg. De structuur en de smaak van het brood verbeteren hierdoor sterk. Dit geldt dus ook voor broden bereid met glutenvrij meel! Het rijsmiddel is alleen gist.
De bereiding kost niet veel meer werktijd want het deeg fermenteert in de nacht als jij slaapt. ’s Morgens nog even voorzichtig het deeg bewerken door het te rollen of te vouwen met behulp van deegschrapers is de techniek die ik het beste hierbij vind passen. Daarna het vormen, nog een rijs en het bakken en dan heb je bij de lunch heerlijke glutenvrije boekweitpistolets. Er zit voornamelijk boekweitmeel in dit recept , verluchtigt met havermeel en tapioca waardoor iedereen het lekker zal vinden. Fiberhusk blijft een noodzaak in het deeg omdat het stevigheid en malsheid geeft en dit hebben we nodig bij meel zonder gluten.
Kijk verder nog eens naar de stoomcursus glutenvrij bakken als je nog nooit eerder glutenvrij brood hebt gemaakt. Deze glutenvrije broodjes bakken is wat bewerkelijker maar beslist de moeite waard! Na enige malen oefenen gaat het steeds beter.
In de toekomst komen er nog meer broodrecepten, o.a. voor glutenvrij zuurdesembrood, dus blijf da’s andere koek volgen.

glutenvrije boekweitpistolets

glutenvrije boekweitpistolets

Wat heb je nodig voor 16 glutenvrije boekweitpistolets?

250 gram boekweitmeel
100 gram havermeel
50 gram tapioca
1 theelepel sinaasappelsuiker
5 gram fiberhusk
8 gram gedroogde gist
8 gram bakkerszout
150 gram (soja)yoghurt
250 gram lauw water

De bereiding:

Meng in een grote mengkom eerst de droge bestanddelen: meelsoorten, sinaasappelsuiker, fiberhusk, gist, zout.
Voeg hieraan de natte bestanddelen: het water en de yoghurt en roer goed met een garde of houten lepel tot er geen klontjes meer zijn. Plaats de kom in een grote plastic zak zodat het deeg niet uitdroogt en laat het rusten op kamertemperatuur gedurende 12 tot 14 uur. Dit kan het beste in de nacht, alles is rustig en het deeg werkt vanzelf.

In de ochtend erna bestrooi je het deeg met wat boekweitmeel en kiep je het op je werkblad. Neem nu twee deegschrapers of rubberen spatels en trek het deeg voorzichtig wat uit elkaar en vouw het weer samen. Niet gaan kneden, alleen strekken en vouwen, je wil de lucht zoveel mogelijk erin houden. Doe dit nog een keer en vorm er voorzichtig een rol van.
Hou het meel alleen aan de buienkant van het deeg om het beter te kunnen bewerken, niet erdoor kneden. Doordat het deeg zacht en wat kleverig is, werk je het beste met de deegschrapers. Zo voorkom je dat alles aan je handen plakt.
Deel de rol in 16 stukken met de deegschraper, dus vier keer het deeg halveren.

Vorm nu voorzichtig, niet te hard drukken, met je handen elk deel tot lange broodjes met punten aan de uiteinden. Met natte handen gaat dit beter.
Leg de broodjes op een bakblik met bakpapier en laat ze nu 40 tot 50 minuten rijzen. Snij ze vlak voordat ze in de oven gaan in met een nat scherp mesje in de lengterichting. Ze lijken nog klein maar tijdens het bakken gaan ze goed rijzen.
De oven moet voorverwarmd worden op 240 graden Celsius. Dit is een hogere temperatuur dan normaal. Zet een vuurvast bakje water in de oven tegen uitdroging en voor een betere korstvorming. Let op stoomvorming bij het openen van de oven.
Bij het in de oven zetten kun je nog wat extra waterdamp maken door met een plantenspuit water boven de broodjes te spuiten.

Let op: Na 5 minuten bakken op 240 graden zet je de oven op 220 graden Celsius.
De totale baktijd is 15 tot 20 minuten.
Laat de boekweitpistolets na het bakken afkoelen op een rooster.
Vers zijn ze heerlijk maar ze kunnen goed ingevroren worden.

Advertenties

8 gedachten over “Boekweitpistolets – glutenvrije broodjes bakken

  1. cornelia

    De pistolets zien er prachtig uit ; wat fijn dat je zo ook glutenvrije broodjes kunt bakken !
    En de maand mei is ook de ” Coeliakie bewustwordingsmaand “. Goed om te weten, heel nuttige informatie! Bedankt voor de tip !

    Like

  2. Francis Eijgenraam

    He, wat zien ze er weer ovenheerlijk uit! zullen ook wel zo smaken! heb het recept opgeschreven en is nu op facebook ook te vinden!

    Like

  3. Sierk

    Beste Inostrate,
    Die broodjes zien er goed uit zeg. Ik ga ze binnenkort zeker proberen te maken! Ga zo door met deze glutenvrije recepten. Dank voor het delen en vriendelijke groet,
    Sierk

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s