Boekweitpistolets – glutenvrije broodjes bakken

Op deze glutenvrije boekweitpistolets ben ik trots, het is mijn eerste recept voor glutenvrije broodjes wat niet in een vorm is gebakken en een heerlijke knapperige korst heeft! De smaak is intens en nog smakelijker dan een “gewoon” broodje door de aparte meelsoorten. De langzame bereiding is bijzonder en geïnspireerd door het (niet glutenvrije) broodbakboek Nachtbrood van Ineke Berentschot. Door het brooddeeg een nacht lang te lang rijzen treedt er een soort voorvertering of fermentatie op in het deeg. De structuur en de smaak van het brood verbeteren hierdoor sterk. Dit geldt dus ook voor broden bereid met glutenvrij meel! Het rijsmiddel is alleen gist.
De bereiding kost niet veel meer werktijd want het deeg fermenteert in de nacht als jij slaapt.  In de morgen erna komt het vormen, nog een rijs en het bakken en dan heb je bij de lunch heerlijke glutenvrije boekweitpistolets. Er zit voornamelijk boekweitmeel in dit recept , verluchtigt met havermeel en tapioca waardoor iedereen het lekker zal vinden. Fiberhusk blijft een noodzaak in het deeg omdat het stevigheid en malsheid geeft en dit hebben we nodig bij meel zonder gluten.
Kijk verder nog eens naar de stoomcursus glutenvrij bakken als je nog nooit eerder glutenvrij brood hebt gemaakt. Deze glutenvrije broodjes bakken is wat bewerkelijker maar beslist de moeite waard! Na enige malen oefenen gaat het steeds beter.
In de toekomst komen er nog meer broodrecepten, o.a. voor glutenvrij zuurdesembrood, dus blijf da’s andere koek volgen.

glutenvrije boekweitpistolets

glutenvrije boekweitpistolets

Wat heb je nodig voor 16 glutenvrije boekweitpistolets?

250 gram boekweitmeel
100 gram havermeel
50 gram tapioca
1 theelepel sinaasappelsuiker
5 gram fiberhusk
8 gram gedroogde gist
8 gram bakkerszout
150 gram sojayoghurt zonder suiker (alpro soja)
250 gram lauw water

De bereiding:

Meng in een grote mengkom eerst de droge bestanddelen: meelsoorten, sinaasappelsuiker, fiberhusk, gist, zout.
Meng de sojayoghurt goed door zodat dikke en dunne bestanddelen goed vermengd zijn. Deze yoghurtsoort heeft goede bakeigenschappen heb ik ontdekt en geeft een goede binding aan het deeg.
Voeg aan het meelmengsel de natte bestanddelen toe: het water en de sojayoghurt en roer alles goed door met een garde en spatel tot er geen klontjes meer zijn. Plaats de kom in een grote plastic zak zodat het deeg niet uitdroogt en laat het rusten op kamertemperatuur gedurende 12 tot 14 uur. Dit kan het beste in de nacht, alles is rustig en het deeg werkt vanzelf.

In de ochtend erna bestrooi je het deeg met wat boekweitmeel en kiep je het op je werkblad. Neem twee deegschrapers of siliconen spatels en vorm er voorzichtig een rol van. Probeer zoveel mogelijk lucht erin te behouden. Strooi het meel alleen aan de buitenkant van het deeg om het beter te kunnen bewerken, niet erdoor kneden. Doordat het deeg zacht en wat kleverig is, werk je het beste met de deegschrapers. Zo voorkom je dat alles aan je handen plakt. Deel de rol in 16 stukken met de deegschraper, dus vier keer het deeg halveren zodat je gelijke stukjes deeg krijgt van ongeveer 50 gram.

Vorm nu voorzichtig, niet te hard drukken, met je handen elk deel tot lange broodjes met punten aan de uiteinden. Met natte handen gaat dit beter.
Leg de deegstukjes op een bakblik met bakpapier en laat ze nu 40 tot 50 minuten rusten. Snij ze vlak voordat ze in de oven gaan in met een nat scherp mesje in de lengterichting. Ze lijken nog klein maar tijdens het bakken gaan de broodjes goed rijzen en de bovenkant barst mooi open.

De oven moet voorverwarmd worden op 240 graden Celsius. Dit is een hogere temperatuur dan normaal. Zet een vuurvast bakje water in de oven tegen uitdroging en voor een betere korstvorming. Let op stoomvorming bij het openen van de oven.
Bak de pistolets 5 minuten bakken op de hoge temperatuur en daarna zet je de oven terug op 220 graden Celsius en bak je de boekweitpistolets nog ongeveer 18 minuten. De pistolets zijn dan goudbruin aan de onderzijde, de bovenkant blijft lichter en ze geuren heerlijk.
De totale baktijd is dus ongeveer 23 minuten met 2 verschillende oventemperaturen.

Laat de boekweitpistolets na het bakken afkoelen op een rooster.
Vers zijn ze heerlijk maar ze kunnen goed ingevroren worden. Oppiepen kan op matig vuur in een koekenpan met deksel zodat de korst weer lekker knapperig  wordt.
Deze boekweitbroodjes vind je vast ook lekker:
boekweitbroodjes – glutenvrij


en boekweitbroodjes gevuld

16 gedachten over “Boekweitpistolets – glutenvrije broodjes bakken

  1. cornelia

    De pistolets zien er prachtig uit ; wat fijn dat je zo ook glutenvrije broodjes kunt bakken !
    En de maand mei is ook de ” Coeliakie bewustwordingsmaand “. Goed om te weten, heel nuttige informatie! Bedankt voor de tip !

    Like

  2. Francis Eijgenraam

    He, wat zien ze er weer ovenheerlijk uit! zullen ook wel zo smaken! heb het recept opgeschreven en is nu op facebook ook te vinden!

    Like

  3. Sierk

    Beste Inostrate,
    Die broodjes zien er goed uit zeg. Ik ga ze binnenkort zeker proberen te maken! Ga zo door met deze glutenvrije recepten. Dank voor het delen en vriendelijke groet,
    Sierk

    Like

    1. Inostrate Berichtauteur

      Dit recept kun je dan niet precies gebruiken. Enige ervaring met zuurdesembrood is wel belangrijk voor grotere slagingskans met kleine broodjes. Ga dan liever uit van een glutenvrije zuurdesembrood wat je al eens eerder succesvol hebt gemaakt en bak hier dan kleine porties voor broodjes van, de rijstijden en het recept hiervan kun je dan aanhouden. Zorg dat het deeg zo min mogelijk uitdroogt bij het rijzen en bakken en gebruik de baktijden van deze pistolets, dat kan wel. Succes!

      Like

    1. Inostrate Berichtauteur

      Beste Susanne, wil je havermeel vervangen zou dat kunnen met quinoa-, kikkererwten-, tapioca, amaranth-, amandel- of notenmeel en sojameel. In het recept voor boekweitpistolets zou ik kiezen voor quinoa-, kikkerwten- of amaranthmeel. In mijn blogbericht “niet alledaagse glutenvrije meelsoorten” vind je hierover veel info o.a. over bakkwaliteit, smaak en voedingswaarde. Succes met bakken!

      Like

  4. Anja Pertijs

    Beste Inostrate, ik heb je broodjes gebakken, ze zijn echter bijna niet gerezen, de smaak is prima maar nog vrij vast, wat kan er fout zijn gegaan? Heb je recept verder wel opgevolgd.
    Ik heb ipv havermeel, quinoameel gebruikt omdat ik geen haver mag.
    Groetjes Anja

    Like

    1. Inostrate Berichtauteur

      Quinoameel zal misschien toch wat vaster zijn dan havermeel. Probeer dan eens 50 gram tapioca en 50 gram boekweitmeel te nemen ipv het havermeel maar let er goed op dat het deeg niet te vast wordt, misschien moet je nog wat extra yoghurt toevoegen, de dikte van het deeg moet zijn als kwark. Let ook op de hoge baktemperatuur in het begin en succes!
      Oefening baart kunst, zeker bij het bakken 😁

      Like

    1. Inostrate Berichtauteur

      Hallo Veronika, bedankt voor je leuke vraag. Ik heb gezocht op internet en heb misschien een alternatief gevonden voor sojayoghurt namelijk haveryoghurt. Dit kun je makkelijk zelf maken van simpele havermout en water, het werkt eigenlijk net als zuurdesemmaken. Dit wordt lichtzuur en bindt ook net als sojayoghurt dus misschien kun je dit eens proberen. Je kunt goedkope havermout gebruiken en die hoef je mijns inziens niet te wassen zoals in het recept staat. Als je googelt op haveryoghurt maken vind je het snel. Misschien moet je de haveryoghurt bij het recept iets verdunnen met water zodat het deeg niet te stijf wordt maar het lijkt me een goede vervanging. Misschien kun je laten weten of het is gelukt? Succes met bakken!

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.