Rabarber-amandelmuffins – glutenvrij

Deze frisse glutenvrije muffins zijn gevuld met rode rabarberstukjes en zijn vers heerlijk krokant. Ze blijven heerlijk mals en zijn niet van gewone muffins te onderscheiden.
De smaak is ook bijzonder door het zachtzoete oosterse koekkruidenmengsel wat ik heb samengesteld voor gebak in de zomermaanden. Het is niet al te pittig maar licht zoet door venkelzaadjes en bijzonder oosters door de mahlab, een klein kersenpitje wat een heerlijk aroma heeft als je het zelf vijzelt. Het recept vind je onderaan dit blog. Specerijen hiervoor zijn goedkoop bij de mediterrane supermarkt te vinden. De glutenvrije meelsoorten die ik heb gebruikt zijn voedzaam en feestelijk door het amandelmeel en de garnering van het amandelschaafsel versterkt dit.

glutenvrije amandel-rabarbermuffins

glutenvrije rabarber-amandelmuffins

Wat heb je nodig voor 12 glutenvrije rabarber-amandelmuffins?

vulling:
275 gram (rode)rabarberstengels
deeg:
90 gram zachte plantaardige margarine
150 gram suiker
20 gram sinaasappelsuiker
3 eieren
2 eetlepels sinaasappelsap
100 gram havermeel
50 gram amandelmeel
40 gram rijstemeel
8 gram bakpoeder
1 theelepel fiberhusk
1/4 theelepel zout
2 theelepels zachtzoete oosterse koekkruidenmengsel
garnering:
2 eetlepels amandelschaafsel
1 eetlepel greinsuiker of grove suiker

De bereiding:

Was de rabarberstengels en snij ze kleine stukjes van 1 centimeter.
Plaats de papieren vormpjes in een diepe muffinvorm. Als je de bodem van het papier wat invet dan plakt het deeg er straks minder aan.
Meng en zeef de meelsoorten, het bakpoeder, de fiberhusk, het zout en het koekkruidenmengsel samen in een kom. Zet dit even apart.

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Plaats een vuurvast schaaltje water in de oven tegen uitdrogen van het deeg. Let op de hete stoom bij het openen van de ovendeur.

Mix de margarine met de suikers tot een romige massa in een grote mengkom. Voeg dan de eieren een voor een toe aan deze massa.
Voeg hieraan in drie delen het meelmengsel toe en als laatste nog wat sinaasappelsap voor de juiste dikte van het deeg te krijgen.
Daarna kunnen de rabarberstukjes er door worden gemengd.
Meng het amandelschaafsel met de grove suiker en strooi dit over de muffins ter garnering. Je krijgt hiermee een lekker krokante korstje.

Vul de  muffinvormpjes met dit deeg niet helemaal tot aan de rand van de vorm.
Bak de rabarber-amandelmuffins in 30 minuten gaar en bruin. Laat ze daarna uitdampen op een rooster.
-Je kunt dit recept ook als een grotere cake maken in een vierkant laag bakblik, 20 centimeter bij 20 centimeter, gevoerd met bakpapier. De baktijd is dan 45 minuten.-Lekker in de zomer bij (munt)thee.

Zoet oosters koekkruidenmengsel

3 eetlepels koekkruiden
1 eetlepel venkel zaad
1 eetlepel mahlab

Rooster de venkel en de mahlabpitjes kort, al roerend in een koekenpan tot ze lekker gaan ruiken. Je kunt ook gemalen mahlab kopen maar de geur hiervan vervliegt snel dus ik adviseer de hele kleine kersenpitjes, die geroosterd licht naar amandel geuren, zelf te vijzelen.
Na het roosteren kun je venkel en mahlab snel en goed fijn vijzelen. Meng de venkel en de mahlab samen met de koekkruiden en je krijgt een zachtzoet en licht naar venkel geurend koekkruidenmengsel. Dit mengsel is een zomerse variant op koekkruiden voor kruidkoek en speculaas. Je kunt als basis kant en klare koekkruiden nemen of dit mengsel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s