Anijskoekjes – glutenvrij

Deze mooie glutenvrije koekjes zijn gekruid met gemalen anijs en sinaasappelsuiker. Ze zijn geïnspireerd door anijskoekjes die in Griekenland met Pasen worden gegeten, koulouriaki genaamd,  maar ze zijn het hele jaar door lekker. Deze keer heb ik gebruik gemaakt van zachte dieetmargarine waardoor je het deeg snel klaarmaakt met een houten lepel in een mengkom. Er zit dus een halve gram lactose in het hele recept. Als je dit niet kunt verdragen neem dan gesmolten en weer afgekoelde plantaardige margarine. Het koekje heeft een plooivorm gekregen wat heel mooi uitziet na het bakken. Alle meelsoorten zijn glutenvrij gekozen en bestaan uit het lichte tapiocameel, afkomstig van de cassave, samen met het vezelrijke haver- en boekweitmeel. Kies ook het bakpoeder glutenvrij.

glutenvrije anijskoekjes

glutenvrije anijskoekjes

Wat heb je nodig voor 18 anijskoekjes?

90 gram dieetmargarine
75 gram suiker
1 eetlepel sinaasappelsuiker
25 gram (lactosevrije) melk
1 eidooier
1 eetlepel notenlikeur
1/2 theelepel gemalen anijs
1/4 theelepel bakpoeder
1/4 theelepel zout
1/4 thelepel fiberhusk
50 gram havermeel
25 gram tapioca
175 gram boekweitmeel
garnering:
1 eetlepel kaneelsuiker

De bereiding:

Roer de dieetmargarine zacht met een houten lepel, samen met de suikers in een mengkom. Voeg hierbij de (lactosevrije) melk, de eidooier en de likeur bij en meng dit goed door elkaar. Wil je geen alcohol gebruiken, neem dan sinaasappelsap.
Meng de anijs, zout, bakpoeder, fiberhusk en de meelsoorten door elkaar in een aparte kom. Voeg dit in drie gedeeltes toe aan het margarine-suikermengsel en meng dit tot een samenhangende soepele deegbal. Laat dit even een kwartiertje rusten in de mengkom met een doek erover tegen het uitdrogen.

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en plaats een vuurvast schaaltje water mee in de oven tegen uitdroging. Let op bij het openen van de oven voor de hete stoom!
Vorm van het deeg 18 balletjes van ongeveer 25 gram per stuk en leg deze op een bakplaat met bakpapier. Druk de balletjes diep in met de zijkant van een mes zodat er plooien ontstaan in het koekje.
Meng een lepel witte suiker met een mespuntje kaneel of gemalen anijs en strooi dit over de koekjes ter garnering zodat ze een mooie kleur krijgen.

Bak deze lekkere anijskoekjes in 18 minuten goudbruin. Ze zijn dan licht in gewicht en iets donkerder aan de onderkant dan bovenop.

Geniet ervan!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s