Frisse frambozenkoek – bevat gluten

Deze zomerse koek is een lekkere traktatie vol met frisse frambozen. In onze tuin staan veel frambozenstruiken en ik bedacht een lichte koek vol met smaak om de verse frambozen erin te verwerken. Als aparte meelsoort koos ik voor fijne polenta of maismeel waardoor de korst van de koek heerlijk knapperig is en de gele kleur bijdraagt aan het uiterlijk. Maismeel kun je in een mediterrane super kopen en is ook geschikt voor polenta en maisbrood. De structuur van deze makkelijk te bereiden koek is heel licht doordat er twee rijsmiddelen inzitten, bakpoeder en natriumbicarbonaat.Er zit weinig (dieet)margarine in waardoor de koek ook licht verteerbaar is. De frisse frambozen zijn een goede tegenhanger van het zachtzoete koekdeeg.

frisse frambozenkoek

frisse frambozenkoek

Wat heb je nodig voor de frisse frambozenkoek?

150 gram verse frambozen
200 gram tarwebloem
100 gram fijne polenta of maismeel
1 theelepel natriumbicarbonaat
7 gram bakpoeder
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel gemberpoeder
200 gram (soja)yoghurt
100 gram rietsuikerstroop
1 eetlepel sinaasappelsuiker
150 gram lichtbruine basterdsuiker
50 gram dieetmargarine
1 ei
garnering:
1 eetlepel grove of greinsuiker
1 eetlepel pompoenpitten

De bereiding:

Verwarm de oven op 175 graden Celsius.
Bekleed een vierkante (Ikea)vorm, van 20 bij 20 cm en 5 cm hoogte, ruim met bakpapier. Aan dit papier til je straks de koek uit de vorm.
Was de frambozen heel voorzichtig en laat ze goed drogen op keukenpapier. Hou ze even apart.
Meng de bloem en het maismeel met de natriumbicarbonaat, het bakpoeder, het zout en de gemberpoeder in een kom. Natriumbicarbonaat zorgt voor extra luchtigheid in combinatie met de yoghurt. Hou het meelmengsel even apart.
Doe nu in een grote kom de yoghurt, de stroop en de suikers en mix dit tot een geheel.
Voeg dan het ei toe en mix dit er door.
Dan kan het meelmengsel erbij, dit mag in één keer, en meng dit goed tot een deeg met een mixer.
Schep als laatste de droge frambozen er voorzichtig door, laat ze heel blijven.
Schep het frambozenkoekdeeg in de vorm en maak het glad met een spatel.
Garneer het deeg met een mengsel van de pompoenpitten en de greinsuiker.
Bak de frambozenkoek in 40 minuten gaar en mooi goudbruin.
Laat de koek nog 5 minuten nagaren in de vorm. Neem hem dan er uit en laat hem daarna uitdampen op een rooster.
Deze frambozenkoek heeft een heerlijke krokante korst door het maismeel als hij vers is en is zeker twee dagen houdbaar.
Invriezen is ook mogelijk.

Lekker met muntthee.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s