Zomerse pruimentaart – bevat gluten

Voor in de pruimentijd heb ik een leuke pruimentaart gemaakt in een bladvorm.
Je hebt er geen bakvorm voor nodig en zo maak je als het ware een grote aparte koek met daarop de pruimenpartjes. Fijn als je een overvloed aan pruimen wil verwerken. Bij pruimengebak past heel goed amandelmeel in het deeg. Als extra smaak koos ik voor zoete koekkruiden en een beetje rum. Wil je geen alcohol, neem dan sinaasappelsap.
Tip: Ook in pruimencompote of (halfzoete) pruimenjam passen de zoete zomerse koekkruiden heel goed als smaakmaker. Het is een lichte versie van de wat pittigere winterse koekkruiden.

pruimentaart klein apart

pruimentaart in bladvorm met amandelmeel

Wat heb je nodig voor de pruimentaart?

75 gram gezeefd volkorenmeel, zonder de grove vezels
125 gram tarwebloem
50 gram amandelmeel
1/4 theelepel bakpoeder
1/4 theelepel zout
1/4 theelepel zoete zomerse koekkruiden
90 gram koude plantenmargarine in blokjes of roomboter
90 gram suiker
2/3 ei
3/4 theelepel rum

afwerking: 1/3 ei om randen te bestrijken
vulling en garnering:
350 gram rode pruimen in partjes gesneden
1 eetlepel poedersuiker
20 gram pijnboompitten
poedersuiker bij het opdienen

De bereiding:

Teken een gewenste bladvorm uit op een A4 papier met steelt en knip dit uit als sjabloon.
Was en snij de pruimen in partjes, verwijder de pitten. Zorg dat de pruimen droog zijn anders wordt het deeg te vochtig.
Strooi de poedersuiker eroverheen om  het vocht op te vangen wat eruit komt bij het bakken. Zet dit even apart.
Meng en zeef de meelsoorten en het bakpoeder samen. Voeg hieraan het zout en de koekkruiden toe en meng alles.
Voeg hieraan de suiker toe en de in blokjes gesneden margarine en meng dit tot een kruimelig geheel.
Als laatste kan het 2/3 ei erbij en de rum en kneed dan alles tot een glad deeg.
Zet dit een half uurtje in de koelkast om op te stijven.

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.

Rol daarna het deeg uit tot een lap van 1 cm. op bakpapier en snij de bladvorm uit met een klein mesje. Geen meel meer toevoegen anders wordt het te droog.
Je kunt ook de bladvorm modelleren met je handen maar het is handig als je een voorbeeld hebt.

Bestrijk de randen van het deeg met het resterende ei.
Leg het deeg daarna met het bakpapier op de bakplaat en beleg dan het deegblad met de pruimenpartjes. Druk ze iets aan.
Van het resterende deeg maakte ik kleine balletjes en die kun je in de nerf van het blad leggen.
Strooi de pijnboompitten langs de randen en over de middennerf.

Bak de pruimentaart in 30 minuten gaar en goudbruin.
Laat de taart uitdampen op een taartrooster en strooi er vlak voor het opdienen een beetje poedersuiker over.

Geniet ervan in de pruimentijd.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s