Glutenvrije bramentaart met crumble

Er zijn weer bramen in augustus en daarom op velerlei verzoek een glutenvrije bramentaart gebakken, boordevol met deze heerlijke vruchten. Ga maar op zoek naar de bramen in je tuin of in de winkel. Bovenop deze bramentaart van cakedeeg zit als extraatje een knapperige crumble. Dit is een kruimellaag van glutenvrije muesli (zonder de rozijnen). Het maakt de glutenvrije taart af en zorgt voor een krokant korstje
Het glutenvrije meelmengsel is licht van kleur en zeer smakelijk door het amandelmeel en havermeel, die geven het een nootachtige smaak. Door de  lactosevrije yoghurt in het recept is het deeg licht en fris en hoeft er minder boter of margarine  in. Ik heb deze keer de frisse minus-L yoghurt geprobeerd, zonder lactose. Als je wel lactose kunt verdragen neem dan gewone halfvolle yoghurt.
Kies alle meelsoorten en bakpoeder glutenvrij.

glutenvrije bramentaart

glutenvrije bramentaart

Wat heb je nodig voor de glutenvrije bramentaart met crumble?

95 gram plantenmargarine op kamertemperatuur
75 gram kristalsuiker
10 gram vanillesuiker
2 eieren
50 gram amandelmeel
75 gram volkoren rijstemeel
80 gram havermeel
1/8 theelepel zout
1/4 theelepel fiberhusk
7 gram bakpoeder
140 gram lactosevrije yoghurt (minusL, Arla lactofree)
vulling:
250 gram verse bramen
1 eetlepel poedersuiker
1 eetlepel amandelmeel
garnering crumble:
30 muesli (Schär) zonder de rozijnen, dus alleen de vlokken
5 gram havermeel
10 gram kristalsuiker
mespunt kaneel

De bereiding:

Vet een springvorm van 23 cm doorsnede in met wat margarine en bekleed de onderzijde met bakpapier zodat je de taart makkelijk uit de vorm kunt nemen.
Was de bramen en laat ze goed uitlekken, droog ze met keukenpapier. Strooi er het amandelmeel en de poedersuiker over en zet het even weg.
Maak de crumble door de mueslivlokken (geen rozijnen erbij want die verbranden) te mengen in een kommetje met het havermeel, de margarine, de suiker plus de kaneel. Doe dit met je handen tot het kruimels zijn, het meel en de boter moeten niet meer zichtbaar zijn. Laat dit even koel staan.

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Zet een vuurvast schaaltje water in de oven tegen uitdroging. Let op hete stoom bij het openen van de oven.

Mix nu de margarine met de suikers samen tot een romig geheel.
Voeg nu een voor een de eieren toe en meng deze goed.
Weeg nu de meelsoorten, het bakpoeder, zout en fiberhusk af en meng deze goed door elkaar.
Voeg nu in drie gedeeltes dit meelmengsel toe aan het margarine-ei-suikermengsel. Bij de derde portie doe je de yoghurt erbij.
Het stevige cakebeslag moet nu net van de lepel afvallen in stukken. Is het te slap, voeg dan nog een lepel havermeel toe.
Schep de bramen voorzichtig door het cakebeslag en doe alles daarna in de springvorm.
Strooi de crumble gelijkmatig over het deeg.

Bak de bramentaart in 30 tot 35 minuten gaar en bruin. Controleer met een satéprikker, komt die er droog uit dan is de taart gaar.

Geniet ervan in de bramentijd.

Advertenties

5 gedachten over “Glutenvrije bramentaart met crumble

  1. teja

    Hallo Inostrate, wat weer een geweldig mooi recept. Proberen waard. Ik heb de pruimentaart gemaakt, heerlijk. Vooral bakken met amandelmeel is heel verrassend lekker en meestal lekker krokant.
    ps bij dit recept een kleine opmerking. Je hebt niet vermeld de crumble over het deeg te doen voor het bakken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s