Volkorenspeltbrood met pitten – bevat gluten

Voor een lezing over brood bakte ik dit lekkere pure speltbrood met pitten en zaden. Hierbij kun je kunt variëren met nog meer smaakmakers die ik bij het recept noem.
Speltmeel is niet gezonder qua voedingsstoffen dan tarwemeel en de smaak vind ik persoonlijk niet heel anders. Het bevat ook bijna evenveel gluten dan tarwe, de rassen zijn erg verwant. Het is voor sommigen met een gevoelige darm, ook voor mij, wat lichter verteerbaar dan tarwebrood doordat er minder fructanen in het meel inzitten. Spelt is al bekend in de oudheid als basis voor brood en daarom vind ik het interessant. Als belangrijk voordeel heeft spelt dat door de dubbele kaf rond de korrel er minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn bij de teelt, de aar is beter beschermd tegen gewasziektes. Het malen van de korrels is daarentegen weer bewerkelijker, de kaf moet er twee keer worden afgehaald en dit maakt het meel duurder. Kneden van speltbrood moet niet te lang duren en het deeg voelt wat zachter of slapper aan dan deeg van tarwemeel.

volkoren speltbroden

volkoren speltbroden met pitten

Wat heb je nodig voor 2 kleinere volkoren speltbroden met pitten?

500 gram volkoren speltmeel
10 gram (bakkers)zout
7 gram instant gedroogde gist
2 eetlepel sinaasappelsuiker
2 eetlepels olijfolie
40 gram zonnebloempitten
25 gram pompoenpitten
ongeveer 295 cc handwarm water
garnering:
1/2 geklopt ei en 1 lepel water
maismeel om te bestrooien
enkele eetlepels zonnebloempitten

De bereiding met de hand:

Vet een bakplaat in met wat olie of gebruik bakpapier.
Zet alle ingrediënten klaar en weeg ze af. Zorg voor een warme omgevingstemperatuur en vermijd tocht.
Meng en zeef eerst het meel, het zout en de gist en de sinaasappelsuiker in een ruime mengkom door elkaar.
Voeg de pitten en zaden toe. Maak een kuil in het midden.
Giet de olie en het water in het midden van het meelmengsel en werk dit door het meel. Is het deeg nog te droog voeg dan druppelsgewijs een of twee lepels extra water toe. Is het deeg te nat een of meerdere lepels extra meel erbij strooien.
Beter iets te vochtig dan te droog deeg, door het kneden wordt het ook wat droger. Het deeg moet niet echt plakken aan je handen en loslaten van de bodem van de mengkom.
Haal het deeg uit de kom en kneed nu 5 minuten op je werkblad tot het soepel en elastisch aanvoelt. Dit kan door met de handpalmen de deegbal van je af te duwen op het werkvlak of het deeg verschillende malen uit elkaar te trekken en weer tot een bal te vormen.

Bestrooi het deeg met wat maismeel en zet het deeg in de kom  weg om te rijzen voor de eerste keer. Dit kan op koude dagen op een pan met warm water en met een vochtige doek of een grote plastic zak erover. Op warme dagen is dit niet nodig en kan het afgedekt rijzen bij kamertemperatuur.
Laat het deeg minimaal 1 uur rijzen of tot het volume ongeveer is verdubbeld.

Kneed het speltbrooddeeg na het rijzen nog een keer kort door en vorm er twee langwerpige stokbroden van. Dit doe je door het deeg in tweeën te delen, plat te drukken met je vingers tot een vierkant en weer op te rollen. Zo blijft het goed in vorm bij het rijzen.
Gebruik hierbij maismeel tegen het plakken van het deeg. Strooi dit aan de buitenkant, niet erdoor mengen.
Leg de broden op de vlaaiplaat met bakpapier. Snij de broden aan de bovenkant schuin in met een scherp mesje.
Bestrijk de broden met het ei-watermengsel en bestrooi ze met zonnepitten. Leg er een katoenen doek losjes over.
Laat het deeg in totaal 30 minuten rijzen voor de tweede keer op een warme tochtvrije plek.

Verwarm de oven  voor op 200˚C.
De baktijd is ongeveer 20 minuten voor twee langwerpige broden.
Maak je  één grote bolvorm van dan is de baktijd 30 minuten.
Maak je er kleine broodjes van dan is de baktijd ongeveer 12 minuten, bij 200˚C gebakken.
Als het brood goudbruin is en lekker ruikt en hol klinkt als je erop klopt is het gaar. Het moet ook licht aanvoelen in gewicht.

Variaties op het speltbroodrecept

Kijk wat je in huis hebt of zelf lekker vindt en
– Kies volkoren tarwemeel in plaats van speltmeel en maak het lichter door er deels tarwebloem bij te doen.
– Voeg er 50 gram van de volgende ingrediënten aan toe: gedroogde vruchten zoals rozijnen, cranberry’s, stukjes gedroogde en gewelde abrikoos, noten, amandelen, zonnepitten na de eerste rijs.
– Voeg er kruiden aan toe bijvoorbeeld: 1 eetlepel rozemarijn met 1 eetlepel gedroogde oregano, of 2 eetlepels pizzakruiden of Italiaanse kruiden aan het begin.
– Voeg 4 gedroogde tomaatstukjes toe en 1 fijngesneden sjalotje na de eerste rijs.
– Voeg er 50 gram geraspte kaas door na de eerste rijs.
– Voeg er een eetlepel maanzaad en een eetlepel geraspte citroen- of sinaasappelschil aan toe.
– Kies 1 eetlepel komijnzaad, kummelzaad of venkelzaad aan het begin.
– Strooi er pompoenpitten, maanzaad of sesamzaadjes over na het bestrijken met ei.

Geniet ervan!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s