Maisbrood met groente – bevat gluten

Een heerlijk en makkelijk te maken mooi gekleurd maisbrood wat snel klaar is. Het is bereid met goudgeel maismeel van polenta-kwaliteit plus een deel tarwebloem waardoor het meer samenhang krijgt. Omdat ik er een apart brood van wou maken is het een groentebrood geworden met maiskorrels en paprika en Mexicaanse kruiden. Het maisbrood zonder groente maken kan natuurlijk ook.
Dit type brood heeft me geleerd hoe je een glutenvrij brood kan maken. De basis is een roerdeeg. Je gebruikt als rijsmiddelen bakpoeder en natriumbicarbonaat, voegt een voor een de ingrediënten toe en het kan meteen in de oven. Natriumbicarbonaat werkt goed om deeg met een hogere zuurgraad zoals met yoghurt  of karnemelk luchtig te maken.
De geur van het maisbrood is onweerstaanbaar en zeer geschikt bij feestelijke aangelegenheden. Probeer het eens en het zal favoriet worden.

maisbrood met groente

maisbrood met groente

Wat heb je nodig voor het maisbrood met groente?

225 gram maismeel of fijne polenta
100 gram tarwebloem
8 gram bakpoeder
5 gram natriumbicarbonaat of maagzout of dubbelkoolzure soda
1/2 theelepel zout
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel komijn en een mespunt chilipoeder
1 theelepel gedroogde ui of knoflookpoeder
25 gram olijfolie
2 grote losgeklopte eieren
300 gram (lactosevrije) (soja)yoghurt
50 gram verse paprika, hou je van pittig neem dan een klein stukje verse chilipeper erbij
50 gram maiskorrels uit blik, uitgelekt

De bereiding:

Snij de paprika in kleine stukjes. Laat de mais uitlekken.
De groente kun je variëren maar neem niet meer dan 100 gram anders wordt het brood te los van structuur en kruimelt het veel. Courgette en (lente- of bos)ui kan ook als variatie.
Bekleed een vierkante platte bakvorm van 20 cm bij 20 cm met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Plaats een vuurvast schaaltje met water in de oven voor stoomvorming. Let bij het openen van de oven op de hete stoom.
Meng de meelsoorten en de bakpoeder, natriumbicarbonaat, zout en kruiden.
Voeg de olijfolie en de eieren toe en meng dit door elkaar en voeg dan de yoghurt toe. Alles kort maar goed mengen, je hoeft geen gluten te activeren.
Als laatste de groente toevoegen en er door scheppen.
Giet het beslag in de bakvorm.
Als het brood lichtbruin gekleurd is na 25 minuten is het gaar.
Je kunt met een satéprikker even controleren, komt die er droog uit dan is het goed. Laat het even uitdampen op een rooster.

Eet dit brood liefs vers en lauwwarm. Invriezen en oppiepen in de magnetron kan prima.
Maisbrood kun je eten zoals stokbrood en is zeer geschikt is als bijgerecht bij een Mexicaanse warme maaltijd zoals chili con carne en bij een maaltijdsoep of lunch.

Advertenties

3 gedachten over “Maisbrood met groente – bevat gluten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s