Muëslirepen – glutenvrij

Heel erg lekker zijn deze knapperige glutenvrije muëslirepen en vol van gezonde vezels,
Wel een tikkeltje teveel suiker in dit recept voor mijn doen maar dat is nodig voor een betere  samenhang, knapperigheid en houdbaarheid van dit glutenvrije tussendoortje. Mijn streven was zo min mogelijk suiker erin te verwerken, in veel andere recepten is het gehalte in vruchten-granenrepen nog veel hoger. Golden syrup, een verfijnde vloeibare suikerstroop, is te vinden in de grotere supermarkt. Naast muesli zit er ook boekweit-en havermeel in voor een volle smaak en een goede samenhang. De zomerse koekkruiden passen prima hierin.
Kies alle meelsoorten en het bakpoeder glutenvrij.

glutenvrije mueslireepjes

glutenvrije mueslireepjes

Wat heb je nodig voor 18 glutenvrije muëslireepjes?

100 gram gesmolten plantenmargarine
50 gram golden syrup
100 gram kristalsuiker
1 eetlepel sinaasappelsuiker
1 ei
50 gram rozijnen
175 gram glutenvrije muesli (Schär)
75 gram boekweitmeel
75 gram havermeel
1 theelepel bakpoeder
1/4 theelepel fiberhusk
1/2 theelepel oosterse koekkruiden
1/2 theelepel zout
garnering:
1 eetlepel sesamzaad

De bereiding:

Verwarm de oven op 170 graden Celsius en bekleed een bakblik van 20 bij 20 cm ruim met bakpapier.
Plaats een vuurvast schaaltje water in de oven voor stoomvorming. Let op de hete stoom bij het openen van de oven.
Was de rozijnen, wel ze een paar minuten in hete thee en droog ze.
Weeg de meelsoorten, het bakpoeder, de fiberhusk, zout en de koekkruiden af en meng alles goed. Zet dit even apart in een kom.

Doe de margarine en de golden syrup in een ruime steelpan met dikke bodem en verwarm dit mengsel op laag vuur tot het helemaal glad is.
Voeg dan de kristalsuiker en de sinaasappelsuiker erbij en laat dit helemaal oplossen onder af en toe roeren met een houten lepel.
Voeg dan de rozijnen, het ei toe, meng weer alles.
Roer dan de muesli plus het meelmengsel door het boter-suiker-eimengsel.
Verdeel dit beslag goed over het bakblik, druk het aan en strijk het glad aan de bovenkant met de bolle kant van een lepel.
Bestrooi het deeg met sesamzaadjes.

Bak de muëslikoek goudbruin en gaar in maximaal 20 minuten. De randen beginnen dan licht goudbruin te kleuren.
Laat de koek 5 minuten staan in het bakblik op een rooster nadat je hem uit de oven hebt gehaald.
Til de muëslikoek dan voorzichtig uit het blik met het bakpapier. Laat het papier er nog om tijdens het afkoelen op het taartrooster tegen uitdroging.

Snij de grote koek in 18 tot 21 reepjes op een koek- of broodplank. Bewaar de muëslirepen in een goed afgesloten koektrommel en wikkel ze tevens in keukenfolie zodat ze mals blijven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s