Appeltaart met speltmeel – bevat gluten

De oogst van appels was weer overvloedig. Dus een eenvoudige maar heerlijke appeltaart gemaakt met gezeefd volkorenspeltmeel en speltbloem. Speltmeel is heel geschikt voor een appeltaart, je krijgt er snel een zacht soepel deeg van. Ik heb de grove vezels uit het speltvolkorenmeel gezeefd omdat het deeg voor appeltaart anders wat te droog wordt. Deze vezels kun je bewaren om in een brooddeeg te verwerken. Als er tarwebloem in het recept staat gebruik ik de goedkope tarwebloem, niet een patentbloem die extra bewerkt is. De gebruikte springvorm heeft een doorsnede van 20 centimeter. De taart is vrij snel klaar door het gebruik van bakpoeder.

appeltaart

appeltaart met appeloogst

Wat heb je nodig voor de appeltaart met speltmeel?

100 gram roomboter of plantaardige margarine op kamertemperatuur
80 gram kristalsuiker
5 gram sinaasappelsuiker
1/2 losgeklopt ei
100 gram gezeefd volkorenspeltmeel
80 gram spelt-of tarwebloem
1 theelepel bakpoeder
1/4 theelepel zout
vulling:
3 grote lichtzure appels, ongeveer 300 gram geschild
3 eetlepels suiker
1 theelepel oosterse koekkruiden
garnering:
1/2 ei om te bestrijken
2 volle eetlepels pompoenpitten

De bereiding:

Vet een springvorm met een doorsnede van 20 centimeter in met olie en leg op de bodem een stuk bakpapier.
Mix de boter of margarine met de suikers samen tot romig. Voeg dan het halve ei erbij en meng weer. Meng het meel, de bloem, het bakpoeder en het zout samen luchtig door elkaar en voeg dit in twee delen toe aan het romige mengsel. Als het een soepel en zacht deeg is kun je stoppen met mengen. Zet even koel weg.
Maak ondertussen de appelvulling als volgt:
Schil de appels en snij er dunne schijven van. Kook deze 2 minuten op een zacht vuur. Spoel ze daarna af met koud water en droog de stukjes weer. Doe ze in een kom en meng met de suiker en de zoete koekkruiden.
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Rol het deeg uit op een licht met speltbloem bestoven werkblad uit tot 22 centimeter en leg dit in de vorm. Druk het aan in de hoekjes en snij de rand recht af. Prik er met een vork vele gaatjes in. Bestrijk de rand dun met wat ei.
Doe de appelvulling in de bodem en verdeel goed. Druk iets aan. Garneer met de pompoenpitten.
Bak de appeltaart gaar in 25 minuten gaar en goudbruin.
Neem de taart uit de oven en laat hem een paar minuten in de vorm, dan laat hij beter los.
Snij de randjes voorzichtig los met en dun mesje en maak de vorm open. Neem de taart eruit en laat hem uitdampen op een rooster.

Geniet ervan bij de koffie of met een zachte groene thee.

Advertenties

2 gedachten over “Appeltaart met speltmeel – bevat gluten

    1. Inostrate Berichtauteur

      Nee, afgelopen donderdag was het een zuurdesembrood dat lang moest rijzen. Dit recept wordt nog wordt geblogd in de toekomst.
      De meeste recepten maak ik wat langer van tevoren, het bakken, bewerken en de foto nemen tijd.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s