Kantkoek – bevat gluten

Meer kritiek op Kant

De Duitse filosoof Kant leefde van 1724 tot 1804 en verbleef zijn gehele leven in het Oost-Pruisische Koningsbergen, de huidige Russische enclave Kaliningrad. Een belangrijk deel van zijn leven wijdde hij aan het onderzoeken van het onderwerp “de Verkoeking“. Hij schreef vele filosofische werken, met zeer lange alinea’s en vol met principes over de begrenzing van de menselijke geest. In het kader van meer kritiek op Kant behandelen we in het volgende artikel het antwoord op de filosofische vraag:
Wat is Verkoeking?
Verkoeking is volgens de filosoof Kant: het uittreden van de mens uit de onkundigheid van het bakken, een onkundigheid die hij aan zichzelf heeft te wijten. De autonome mens kan zijn morele daden alleen vanuit zichzelf verantwoorden. Onkundigheid is volgens Kant het onvermogen zich van zijn bakkunst te bedienen zonder de leiding van een echte bakker. Deze onkundigheid is niet te wijten aan een gebrek aan talent maar eerder aan een gebrek aan durf en doorzettingsvermogen. Het is als het ware een constipatie van vastgeroeste denkperistaltiek. De zinspreuk van de Verkoeking is volgens Kant dan ook: Coquere aude ! oftewel: durf je van je eigen baksels te bedienen!

Kritiek op Kant
Wanneer Het Gilde van Echte Bakkers te Königsbergen de Gildeleden hem zijn huis zagen verlaten voor zijn dagelijkse wandeling door Königsbergen van precies een uur, zetten ze hun horloges op acht uur.
De definitie van Kant over Verkoeking werd door de Gildeleden aangevochten. Zij zagen als gevolg van zijn definitie van Verkoeking hun broodwinning in gevaar komen. Aan hun jarenlange ervaring en autoriteit op het gebied van de bakkunst werd getornd.
De bakkers van het Gilde wilden nieuw licht werpen op de eerste principes van Kant en gaven hem commentaar door het bakken van een veelkantige protestkoek volgens het oeroude recept voor Oost-Pruisische Kantkoek.
Dit geheime recept is door het Gilde na langdurig diplomatiek overleg prijsgegeven aan culinair filosofe Inostrate uit Nederland, die daar zeer gelukkig mee was.
Zij heeft het daarna weer bewerkt tot een vrijzinnig filosofisch bakkunstwerk in de trant van Kant.
Het anti-autoritaire recept bevat zemelen en daarom zeer goed van toepassing op Kant omdat hij volgens het Bakkersgilde een echte oude zemelaar was.
Bijzonder aan de koek is zijn vierkante vorm maar meerkantig kan ook.

De onafhankelijke cursisten van Rubico en de filosofische bloglezers, die gewend zijn alles van meerdere kanten te bekijken, moeten nu zelf gaan definiëren of de koekkunst óf de autoriteit van de Gildebakkers prevaleert.
Dat dit alles Kant noch wal raakt, is eenieder die de filosofische kantjes er niet vanaf loopt volkomen duidelijk.

filosofische Kantkoek

zelfgemaakte vierkante filosofische Kantkoek

Wat heeft men nodig om de Kantkoek geheel zelfstandig en autonoom te bereiden?

De volgende ingrediënten zelf gaan inkopen bij speciale winkeltjes en daarbij nergens enige hulp vragen:
300 gram Gilde-bakkersmeel, dat 150 gram volkorenmeel en 150 gram tarwebloem bevat
7 gram bakpoeder
3 eetlepels tarwe- of haverzemelen
150 gram bruine basterdsuiker
100 gram keukenstroop of golden syrup
1/2 theelepel zout
2 theelepels kaneel
½ theelepel gemalen kruidnagel
½ theelepel nootmuskaat
225 gram koude geurige thee (rooibos of earl grey als u deze lekker vindt)
1 ei
vierkante lage bakvorm of een andere vorm met zoveel mogelijk kanten
garnering:
glazuur van 50 gram poedersuiker en 1/2 theelepel citroensap plus 1/2 theelepel water

Geheel zelfstandige bereiding kan als volgt, op eigen verantwoording, plaatsvinden:

Zeef de meelsoorten en het bakpoeder boven een beslagkom en maak in het midden een diepe kuil.
Werp vol moed in deze kuil: de basterdsuiker, zemelen, stroop, zout, kaneel, kruidnagel en de nootmuskaat. Een ander koekkruidenmengsel kan ook als u dat beter lijkt.
Giet er vervolgens, scheut voor scheut, de thee bij en voeg het ei toe. Maak vanuit het midden met een stevige houten lepel een glad beslag dat mooi maar ook minder mooi kan zijn, wat u wenst.
Beboter de bakvorm en doe daar het beslag in.
Bak de koek in een voorverwarmde matig warme oven in 20 minuten op 175 graden en 25 minuten op 160 graden Celsius kant en klaar gebakken worden. Steek er een houten prikker in, deze moet dan droog zijn.
Stort de koek vastberaden op een rooster en laat hem afkoelen tot kamergeleerdetemperatuur.
Versier daarna op een tijd die u uitkomt de koek met een glazuur van poedersuiker en water in een kantpatroon geheel naar eigen inzicht. Dit zou beter kunnen met een glazuurpen dan met een ganzenveer maar dat moet u zelf maar uitzoeken.
Het drogen van dit kantpatroon kan enige uren duren die u kunt gebruiken met het doorlezen van zwaarwichtige alsook met lichtvoetige filosofische literatuur.

Snij met een scherp mes voor het serveren aan vrienden de geurige Kantkoek in lange dunne plakken, punten of blokjes. Durf ze te bedienen!
Serveer de koek met koffie, thee of een andere drank die het verstand niet benevelt.

© Het Gilde van Echte Bakkers te Königsbergen, Oost-Pruisen i.s.m. Inostrate

Advertenties

2 gedachten over “Kantkoek – bevat gluten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s