Glutenvrije kruidnoten en appeltaartjes

Een twee-in-een-recept: met het soepele en kruidige koekdeeg van deze kruidnoten maak je er ook vlot een paar kleine appeltaartjes bij. De glutenvrije taartjes eet je vers en de kruidnootjes kun je langer bewaren. Makkelijk voor een kleine visite.
Door donkerbruine basterdsuiker te gebruiken krijg je een mooie kleur, glutenvrij deeg blijft vaak bleek. De pittige speculaaskruiden geven het deeg een heerlijke en typerende smaak. Het recept bevat verder golden syrup. Dit is een stroperig zoetmiddel met een fijne smaak, gemaakt van rietsuiker. Hiermee krijg je een samenhangend deeg wat belangrijk is bij glutenvrij deeg. Fiberhusk helpt ook weer bij de samenhang.
Kruidnoten of pepernoten kun je ook in ander gebak verwerken. Gebruik glutenvrije meelsoorten en bakpoeder met glutenvrije logo.

Kijk maar eens naar dit pepernotenrecept voor een variatie en het heerlijke glutenvrije pepernotenbroodje wat goed past in dit seizoen.

glutenvrije kruidnoten en appeltaartjes van hetzelfde deeg

glutenvrije kruidnoten en appeltaartjes van hetzelfde deeg

Wat heb je nodig voor een bakplaat vol glutenvrije kruidnoten en twee appeltaartjes?

150 gram fijn maismeel
100 gram boekweitmeel
100 gram donkere basterdsuiker
15 gram sinaasappelsuiker
1/2 theelepel bakpoeder
1/8 theelepel natriumbicarbonaat
1 eetlepel speculaaskruiden
1/4 theelepel zout
1/8 theelepel fiberhusk (of een mespunt)
70 gram koude plantaardige margarine
1 ei
1 eetlepel water of sinaasappelsap
50 gram Lyle’s golden syrup (te koop bij Jumbo bij de bakprodukten)

De bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Zet een vuurvast bakje halfvol water op de ovenbodem tegen uitdrogen van het deeg. Let op hete stoom bij het openen van de oven.
Meng het meel en zeef het bakpoeder en natriumbicarbonaat, zout en fiberhusk erbij.
Meng de basterd- en de sinaasappelsuiker erdoor.
Snij de margarine in stukjes en voeg deze met het ei, de sinaasappelsuiker, de golden syrup en het water  toe en kneed  vlot tot een deeg.
Laat het deeg een half uur afgedekt koelen in de koelkast, dan krijg je mooie kruidnotenbolletjes en steviger deeg.

De appeltaartjes

Vet  twee kleine bakvormpjes in met olie en leg er een stuk bakpapier in zodat je de taartjes er straks mee uit de vorm kunt liften.
Neem twee grotere porties kruidnotendeeg  en druk deze gelijkmatig, 1/2 centimeter dik, uit in de bakvormpjes voor de appeltaartjes. Prik er gaatjes in met een vork.
De vulling van de appeltaartjes:
1 tot 2 stevige lichtzure appels
1 lepel amandelmeel
1 lepel kristalsuiker
1 lepel pompoenpitten

De bereiding:

Schil 1 tot 2 grote stevige lichtzure appels en snij deze in schijfjes.
Stoof deze schijfjes een tot twee minuten in een steelpannetje met een bodempje water zodat ze iets zacht zijn, niet gaar.
Koel ze af met koud water, dep ze droog en doe ze in een schaaltje met het amandelmeel en de suiker en meng dit door elkaar.
Leg dit in de appeltaartjesbodem en druk het een beetje aan.
Bestrooi de appels met wat pompoenpitten.
Bak de taartjes in 25 minuten bruin en gaar. De appelrandjes gaan dan verkleuren.
Neem ze uit de vorm en laat ze afkoelen op een taartrooster.

Bereiding van de kruidnootjes
Na het koelen het resterende deeg kort soepel kneden en vormen tot 2 deegworsten.
Snij er kleine plakjes van en maak daar weer balletjes van ter grootte van een kruidnootje. Leg ze op een bakplaat met bakpapier.
Bak de kruidnoten in ongeveer 12 minuten gaar bij 175 graden Celsius, tot het  deeg lichtbruin wordt en de kruidnootjes lekker gaan ruiken.
Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.

Lekker in de tijd vóór en met Sinterklaas.

Advertenties

2 gedachten over “Glutenvrije kruidnoten en appeltaartjes

    1. Inostrate Berichtauteur

      Goed dat je het opmerkt zodat ik het beter kan uitleggen. Ik ga in de recepten uit van een maatlepelset maar er zijn geen 1/8 theelepels. Voor het beetje vocht in het recept te binden en het deeg smeuïg te maken is de helft van 1/4 theelepel (is 1/8) fiberhusk nodig. Je kunt ook een mespunt nemen!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s