Boekweitkruidnootjes met speculaaskruiden – bevat gluten

Een makkelijk recept voor aparte kruidnootjes wat helemaal past in dit seizoen. Deze kruidnoten zijn vol van smaak door de speculaaskruiden en het boekweitmeel.
Boekweit smaakt aards en combineert goed met pittige kruiden zoals kaneel en gember. Er zitten veel gezonde voedingsvezels in boekweitmeel en het bevat geen gluten, een elastisch eiwit wat vocht kan vasthouden in gebak. Hierdoor is het technisch iets moeilijker om van dit deeg pepernootjes te maken maar het kan zeker als je het recept goed volgt.
De helft van het meelmengsel is gewone tarwebloem om de boekweitsmaak niet te laten overheersen en de kruidnootjes niet te droog laten worden door het gebrek aan gluten.
Als extraatje een recept voor een heerlijk speculaaskruidenmengsel om zelf te maken.

boekweitkruidnootjes

boekweitkruidnootjes

Wat heb je nodig voor ruim 60 boekweitkruidnootjes?

80 gram plantaardige margarine of roomboter
80 gram donkerbruine basterdsuiker
10 gram gembersuiker of sinaasappelsuiker
1/4 theelepel zout
1 theelepel speculaaskruiden (zie voor de samenstelling onder aan het recept)
100 gram boekweitmeel
100 gram tarwe- of speltbloem
6 gram bakpoeder
4  eetlepels sinaasappelsap of (lactosevrije) melk, hiervan kun je als variatie twee eetlepels vervangen door hazelnootlikeur/rum

De bereiding:

Smelt de boter of margarine in een steelpan op matig warm vuur.
Meng de gesmolten margarine samen met de basterdsuiker en de smaaksuiker tot een gladde massa.
Meng en zeef in een aparte kom de meelsoorten met de bakpoeder, het zout en de speculaaskruiden.
Voeg deze meelmassa in twee delen toe aan het boter/suikermengsel en voeg bij de tweede helft de likeur of het sap erbij. Kneed alles snel met de hand tot een glad deeg. Is het deeg nog wat te droog, voeg dan iets meer vocht toe tot het soepeler is. Laat het deeg opstijven op een koele plek.
Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
Deel het deeg in vier stukken en maak van elk stuk een rol.
Deel elke rol eerst in vieren, halveer elk kwart nog eens en dan nog eens halveren zodat je vier maal 16 stukjes krijgt  ter grootte van een kruidnootje. Ze rijzen nog iets in de oven.
Knijp elk deegstukje nog eens extra goed in elkaar om het stevig te maken en maak er daarna een balletje van. Leg ze daarna op een bakplaat met bakpapier.
Bak de boekweitkruidnootjes in 12 minuten knapperig. Ze blijven iets lichter door het boekweitmeel. Aan de onderzijde zijn ze donkerder.

Lekker om rond te strooien en te delen in de sinterklaasperiode.

Speculaaskruiden zijn wat pittiger dan koekkruiden en het is eigenlijk een typisch Nederlands mengsel van gemalen specerijen.
Je kunt ze vele malen goedkoper zelf maken als je naar de toko gaat of naar de mediterrane super waar je alle specerijen uit het mengsel zeer voordelig koopt in wat grotere verpakkingen dan bij de supermarkt.

Recept voor speculaaskruiden:

Kies en meng dan samen:
40 gram gemalen kaneel
5 gram gemberpoeder
5 gram kruidnagelpoeder
5 gram gemalen nootmuskaat
12 peulen kardemom
5 gram gemalen anijs.

Als je de smaak te pakken krijgt van zelf kruidenmengsels maken, is het leuk om zelf te variëren  in de verhoudingen van de speculaaskruiden. De anijs kun je bijvoorbeeld vervangen door gemalen koriander voor een andere pittige smaak.
Zelf kardemom roosteren en vijzelen is even werk maar de geur is zoveel beter dan wat je gemalen koopt uit een potje. Kardemom-aroma vervliegt namelijk vrij snel. Als je voor het vijzelen de moeite wil nemen om de peulen kort te roosteren in een droge koekenpan is het eindresultaat nog beter, veel meer geur en smaak en het vijzelen gaat sneller.
Verwijder voor het vijzelen van kardemom de taaie groene zaadpeul en gebruik alleen de geurige zwarte zaadjes.
Meng alle specerijen goed en doe ze in een kleine goed sluitende glazen pot met een naamsticker erop.

Advertenties

2 gedachten over “Boekweitkruidnootjes met speculaaskruiden – bevat gluten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s