Speculaaspoppen – glutenvrij

Deze lichte en krokante glutenvrije speculaas is heerlijk en heeft een volle smaak door de speculaaskruiden. De knapperigheid ontstaat door het gebruik van golden syrup en basterdsuiker als zoetmiddel. Amandelmeel en boekweitmeel vormen een mooi en lekker meelmengsel, aangevuld met een beetje tapioca voor een goede binding van het glutenvrije deeg. Tapioca vind je in een toko. Kortom een onweerstaanbaar speculaasje, vooral als je er leuke koekmannetjes van maakt. Gebruik glutenvrije meelsoorten en bakpoeder in dit recept.

speculaaspop-glu-klein

glutenvrije speculaaspoppen

Wat heb je nodig voor 16-18 glutenvrije speculaaspoppen?

50 gram amandelmeel
90 gram boekweitmeel
10 gram tapioca
2 gram bakpoeder
1/4 theelepel fiberhusk
1 eetlepel speculaaskruiden
1/4 theelepel zout
40 gram golden syrup (Lyle’s te koop bij o.a.Jumbo)
10 gram gembersuiker of sinaasappelsuiker
50 gram lichte basterdsuiker
75 gram koude plantaardige margarine
1/2 ei
garnering:
1/2 ei
grove suiker
amandelschaafsel

De bereiding:

Meng en zeef de meelsoorten en de bakpoeder, het zout, de fiberhusk en de speculaaskruiden.
Voeg de suikers en de golden syrup toe en meng dit erdoor.
Snij de margarine in kleine blokjes en voeg deze toe. Meng het snel met de hand tot het fijne kruimeltjes zijn.
Voeg dan als laatste het halve ei toe en maak er een soepel deeg van.
Laat dit deeg afgedekt een klein half uurtje koelen in de koelkast zodat je het deeg straks beter kunt uitsteken.

Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius. Geen stoombakje erbij deze keer want de koekjes moeten bros zijn.
Bestrooi het werkblad licht met boekweitmeel en rol het deeg uit met een deegrol tot een dikte van ongeveer 4 millimeter. Gebruik eventueel nog iets extra boekweitmeel om plakken aan het werkblad en deegrol te voorkomen.
Neem een koekuitsteker in de vorm van een mannetje en steek de koekjes uit. Leg ze op een bakplaat met bakpapier.
Bestrijk de koekmannen dun met het losgeklopte halve ei en strooi er wat grove suiker en amandelschaafsel over.
Van een klein restje deeg kun je nog wat kleine balletjes maken als kruidnoten.
Bak de speculaaspoppen in maximaal 12 minuten gaar. Let op in de laatste minuten voor verbranden, want door het amandelmeel en de golden syrup gaat dit ineens snel op het laatst.
Neem de poppen van de bakplaat en laat ze uitdampen op een rooster.

Leuk als cadeautje of om samen op te eten met Sinterklaas.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s