Gemberkoekmannen – bevat gluten

De gemberkoekmannen in dit recept zijn pas echt stoer, ze bevatten volkorenmeel. Je maakt ze lieflijker door de mooie versiering met glazuur die bij dit soort koekjes hoort. In het deeg zit natuurlijk   gemberpoeder, naast andere lekkere specerijen en als aparte toevoeging de gembersuiker als smaakmiddel.
Een kleine hoeveelheid van het rijsmiddel natriumbicarbonaat zorgt er voor dat de koekjes lekker bros worden en langer houdbaar.
In het kerstseizoen kun je deze stevige gingerbreadmen ook in de kerstboom hangen. Maak dan een gaatje in de bovenkant met een satehprikker vóór de gemberkoekjes de oven in gaan zodat je er straks een mooi touwtje door kunt rijgen.
Het poedersuikerglazuur kan met véél minder suiker gemaakt dan in veel andere recepten staat aangegeven. Hoe minder glazuur je gebruikt, hoe minder zoet de koekjes worden. Wil je geen glazuur dan zijn de gemberkoekmannen ook lekker.
Kijk ook eens naar de lebkuchen van Pina Bausch in dit blog die ook versierd zijn met poedersuikerglazuur.

gemberkoekjes-apart-klein

stoere gemberkoekmannen

Wat heb je nodig voor 1 1/2 bakplaat vol met gemberkoekmannen?

100 gram volkorentarwemeel
100 gram tarwebloem
1/2 theelepel natriumbicarbonaat of baksoda (toko)
1/2 theelepel zout
1 theelepel gemberpoeder
1/2 theelepel kaneel
1/4 theelepel nootmuskaat
1/4 theelepel gemalen koriander
60 gram plantaardige margarine of roomboter
10 gram gembersuiker
45 gram kristalsuiker
90 gram golden syrup (o.a. Jumbosupermarkt)
1/2 ei
Variatietip: Wil je nog meer gembersmaak dan kun je in het deeg 4 fijngesneden bolletjes gekonfijte gember toevoegen.

De bereiding:
Verwarm de boter in een steelpan tot deze is gesmolten en laat het even afkoelen.
Meng het meel, de bloem, het natriumbicarbonaat, het zout en de specerijen door elkaar in een aparte kom. Zet even apart.
Roer de suiker, de gembersuiker, de golden syrup en het halve ei door de boter in de steelpan.
Voeg daarna het droge meelmengsel toe en roer goed tot een glad deeg. Laat het deeg een klein half uurtje afgedekt koelen.

Verwarm de oven 10 minuten voor op 175 graden.
Rol het daarna uit met een deegrol tot 1/2 centimeter op een licht bebloemd werkblad. Eventueel een klein beetje bloem toevoegen om het uitrollen te vergemakkelijken.
Steek de koekmannen uit met een uitsteekvorm. Ook de uitsteekvorm dopen in weinig bloem maakt het uitsteken makkelijker. Eventueel een gaatje prikken in bovenkant om ze te kunnen ophangen in de kerstboom. Ga je straks niet garneren met glazuur, bestrijk ze dan met de rest van het losgeklopte ei voor een mooie glans.
Leg de koekmannen op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze goudbruin in 10 minuten. Laat ze volledig afkoelen voor je gaat glazuren.

Glazuren van de gemberkoekmannen
Versieren met glazuur is leuk om te doen en je creativiteit wordt getest en ontwikkeld. Kleed de gemberkoekmannen aan met een glazuur van poedersuiker of met chocoladeglazuur met behulp van een kornet. Knip van bakpapier een langwerpige driehoek en rol hem op tot een puntzakje.
Door de uitstekende flap papier naar binnen te vouwen, rolt het papier niet meer uit.
Laat het glazuur voorzichtig van een theelepel in de kornet vallen. Het puntje onder aan het zakje kun je bijknippen naar wens.
Een siliconen glazuurpen (kookwinkel) is ook makkelijk voor dit werkje en bespaart je het maken van de kornet.

Recept voor het poedersuikerglazuur
De kleurstoffen in dit recept zijn allemaal natuurlijk.
Wit poedersuikerglazuur
kun je maken van porties van 25 gram poedersuiker en enkele druppels water, voor roze glazuur met wat druppels frambozen- of bessenlikeur of je neemt een rode of roze limonadesiroop zonder kleurstoffen.
Een groen glazuur kun je met 1/4 theelepel tarwegras, poedersuiker en water maken.
Chocoladeglazuur kun je maken door 1 theelepel cacaopoeder door de poedersuiker te werken óf door 25 gram pure chocolade au bain marie te smelten.
Veel plezier!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s