Koekharten met amandelen – glutenvrij

Koek en Sinterklaas horen bij elkaar en genieten daarvan kan
met dit kruidige koekhartrecept dat smaakt als een zachte speculaas of een lebkuchen.
Versierde speculaasharten zijn een mooi cadeau voor je geliefde zoals in de middeleeuwen het gebruik was bij speculaas. Een vrijer gaf destijds een speculaaspop  aan de vrouw die hij beminde. Als ze er meteen een stuk vanaf brak dan brak ook zijn hart want ze accepteerde hem helaas niet…
De meelsoorten boekweit en havermeel die erin zitten zijn aards van smaak en vezelrijk. De fijne tapioca houdt het mengsel goed bij elkaar en maakt dit glutenvrije deeg luchtiger.
Fiberhusk vervangt de gluten en zorgt voor een goede samenhang.
Door de margarine eerst te smelten met de suiker krijgt het deeg  een goede hechting, belangrijk bij glutenvrij deeg.
Je kunt dit recept ook goed gebruiken als basis voor gevulde speculaas.
Kies alle meelsoorten en het bakpoeder glutenvrij. Kijk ook eens hier voor een lekker recept voor glutenvrije pepernoten.

glutenvrije speculaasharten

glutenvrije speculaasharten

Wat heb je nodig voor een bakplaat vol koekharten?

75 gram plantenmargarine
50 gram donkere basterdsuiker
40 gram keukenstroop
10 gram sinaasappelsuiker
100 gram boekweitmeel
30 gram tapioca
30 gram amandelmeel
60 gram havermeel
5 gram bakpoeder
1 volle eetlepel speculaaskruiden
1/2 theelepel fiberhusk
mespunt zout
1/2 losgeklopt ei
2 eetlepels sinaasappelsap
garnering:
1/2 losgeklopt ei
gepelde kleine amandelen

De bereiding:

Smelt de margarine, stroop, basterdsuiker en sinaasappelsuiker in een steelpan op een klein vuur.
Niet laten koken en even laten afkoelen.
Meng en zeef ondertussen de meelsoorten, bakpoeder, kruiden, fiberhusk en het zout.
Voeg het margarine-suikermengsel toe aan het meel en meng dit.
Voeg daarna het halve ei toe en meng alles door elkaar. Het is nog licht vochtig en warm. Daarom moet het een uur afgedekt afkoelen in de koelkast zodat het weer stevig wordt en makkelijk uit te rollen.

Na een uur het deeg uitrollen met een deegrol op je werkblad.
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Bestrooi de deegrol en het werkblad heel licht  met boekweitmeel zodat het niet plakt.
Steek met een hartjessteekvorm de koekjes uit en leg deze op een bakplaat die bekleed is met bakpapier.
Druk in elke koekje twee amandelen en bestrijk daarna de koekharten met behulp van een bakkwast met de rest van het ei voor een mooie glans.

De koekharten zijn goed na 10-11 minuten bakken.
Haal ze uit de oven en laat ze even steviger worden op de bakplaat. Laat ze daarna afkoelen op een taartrooster.

Deze harten blijven lang lekker als je ze goed verpakt in een afgesloten trommel. Ook lekker met kerst.

Fijne sinterklaasavond!
Tips voor een glutenvrije decembermaand:

 

Een gedachte over “Koekharten met amandelen – glutenvrij

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.